Arnold Rüütel, fost președinte al Estoniei în perioada 2001 - 2006, a transmis un mesaj de susținere a aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, după vizita întreprinsă în țara noastră în perioada 10-13 noiembrie a.c., la invitația președintelui Nicolae Timofti.
La Chișinău, Arnold Rüütel s-a întâlnit cu șeful statului, precum și cu foștii preşedinţi Mircea Snegur, Petru Lucinschi şi Vladimir Voronin. Fostul înalt oficial estonian a acordat interviuri pentru mass-media moldovenească și a vizitat UTA Găgăuzia, unde a discutat cu demnitarii locali și studenții Universității de Stat din Comrat despre experienţa integrării europene a Estoniei.
Arnold Rüütel este ultimul preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Estone şi unul din militanții mișcării pentru restabilirea independenţei Estoniei. În calitate de preşedinte al Republicii Estonia în perioada 2001-2006 a susținut aderarea țării sale la Uniunea Europeană. În perioada mandatului său, în 2004, Estonia a devenit membră a Uniunii Europene.
Prezentăm textul integral al mesajului adresat de Arnold Rüütel poporului Republicii Moldova:
„Am încredere în Republica Moldova
Am plecat din Chişinău la mijlocul lui noiembrie, într-o zi însorită, cu avionul companiei ”Air Moldova”. Într-un interviu, publicat de revista oferită pasagerilor la bordul aeronavei, reprezentanta unei organizaţii internaţionale enumera oportunităţile pentru dezvoltarea cu succes a Republicii Moldova: infrastructură de transport eficientă, nivelul înalt de educaţie a populaţiei, cele mai fertile terenuri agricole din Europa, industrie dezvoltată. Totodată, persoana intervievată a exprimat următorul gând: ”Din păcate, însă, dezvoltarea Republicii Moldova trenează din cauza nerezolvării problemei transnistrene. Incapacitatea de a aplana acest conflict îi împinge pe cetățenii moldoveni în mocirla sărăciei și instabilității”.
Nu sunt de acord cu această opinie. O asemenea concluzie transformă Republica Moldova, ca stat și ca popor, în ostaticul conflictului transnistrean. Acest punct de vedere nu este onest și nu corespunde adevărului. A fi de acord cu această părere ar înseamnă a rămâne prizonierul trecutului.
Anume această situație dorim s-o evităm. În politică, ca și în cazul relațiilor economice și comerciale, ancorarea în trecut ne imobilizează, barându-ne calea spre viitor.
Pot să repet ceea ce am spus la întâlnirea pe care am avut-o cu profesorii și studenții Universității de Stat din Comrat. Europa unește Estonia și Moldova. Inima și sufletul, trecutul și viitorul popoarelor estonian și moldovean, inclusiv ale populației găgăuze, aparțin Europei.
Voi pune accentul în cazul de față pe cuvântul viitorul. Fără îndoială, Republica Moldova se află în fruntea statelor membre ale programului Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. Un indice al acestui fapt sunt rezultatele economice, dar și interesul investitorilor europeni pentru țara voastră. O altă confirmare este fermitatea cu care autoritățile de la Chișinău realizează controlul asupra teritoriului, precum și decizia de a instala șase oficii de control migrațional la hotarul administrativ intern de pe Nistru. Sper și cred că anul viitor va fi anulat regimul de vize pentru cetățenii moldoveni în Uniunea Europeană și va fi semnat Acordul de asociere cu UE, care urmează a fi parafat în curândla Vilnius. Uniunea Europeană are încredere în Republica Moldova.
Succesul Republicii Moldova depinde, în principal, de oamenii care trăiesc aici. Prietenii și aliații pot să vă dea sfaturi și să coopereze cu Dumneavoastră. Aceasta este contribuția pe care o aduc prietenii și aliații, dar nimeni nu va putea să facă munca pe care trebuie s-o faceți Dumneavoastră.
În timpul vizitei în Republica Moldova m-am întâlnit cu actualul șef al statului, dar și cu foștii președinți ai țării. Printre aceștia a fost și Vladimir Voronin, care, în2005, aefectuat o vizită oficială în Estonia. Un an mai târziu, am vizitat capitala Chișinău. Președintele Vladimir Voronin este cel care mi-a spus,la Tallinn, că integrarea europeană este unul din principalele obiective ale politicii externe a Republicii Moldova - o opțiune firească a statului Dumneavoastră, deoarece atât originea și istoria, cât și valorile spirituale ale Republicii Moldova aparțin civilizației europene, iar prosperarea poporului este posibilă doar în cadrul Uniunii Europene.
Răspunzând acestui mesaj, Estonia s-a oferit să împărtășească cu Dumneavoastră experiența aderării la Uniunea Europeană. Astăzi, opt ani mai târziu, zeci de proiecte comune unesc statele și popoarele noastre. Însă calea comună a Estoniei și Republicii Moldova spre un viitor comun este complicată, ea necesitând eforturi susținute și timp.
Estonia a încheiat acordul de asociere cu UE în 1995, dar a devenit stat membru al Uniunii Europene abia în2004. Afost acest lucru dificil? Da, a fost. Dar noi nu avem motive să regretăm. Competitivitatea economiei și agriculturii Estoniei este mai mare ca oricând, învățământul din ţara noastră face faţă concurenţei internaţionale, iar e-guvernarea şi soluţiile IT suscită interesul multor ţări.
Prezența în UE a asigurat perpetuarea existenţei națiunii estoniene şi menținerea Estoniei ca stat.
Anume de aceea sunt convins că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, prin edificarea unui stat de drept, cu un sistem politic stabil și o economie prosperă, va permite soluţionarea conflictului transnistrean. Reușita acestui parcurs va deveni contagioasă şi va determina, mai devreme sau mai târziu, autoritățile din regiunea transnistreană să renunţe la politica de izolare, care nu duce decât în impas.
Uniunea Europeană, care pe parcursul mai multor decenii s-a transformat în una din cele mai puternice uniuni de state din lume, le conferă statelor membre şi aliaţilor săi încredere, acces la o piaţă de 500 de milioane de consumatori. Totodată, potenţialul său va creşte substanțial după semnarea Acordului de liber schimb între UE şi SUA.
Integrarea europeană a Republicii Moldova nu presupune confruntare sau lezarea intereselor altor state. Este dreptul Republicii Moldova ca stat suveran să ia decizii privind viitorul său. Republica Moldova este în drept să-și aleagă aliaţii pentru realizarea acestui obiectiv, făcând această alegere fără presiuni, fără a fi supusă intimidărilor şi ameninţărilor din partea marilor puteri.
Consider că alegerea Republicii Moldova este simplă: o Europă de succes şi democratică, în care statele mici şi cele mari au şanse egale. Este o alegere demnă de secolul XXI.
Eu am încredere în Republica Moldova.
Arnold Rüütel,
președintele Estoniei în perioada 2001 – 2006”