CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia deschiderii Reuniunii anuale a Adunării Generale a NALAS

Sunt onorată să particip la deschiderea Reuniunii anuale a Adunării Generale a NALAS, mai ales întrucât Moldova preia, pentru prima dată, președinția NALAS. Am toată încrederea că deținerea președinției de Congresul Autorităților Locale din Moldova va aduce plus valoare întregii rețele de autorități locale și regionale din Europa de Sud-Est și va contribui, totodată, la consolidarea comunităților și a administrației publice locale din țara noastră.

În Europa de Sud-Est, ne confruntăm de cele mai multe ori cu aceleași provocări. Însă avem și obiective asemănătoare, și aspirații comune, și anume apropierea de familia europeană a națiunilor și crearea unor condiții de viață europene pentru cetățenii noștri. 

Scopul nostru comun este să construim comunități puternice și prospere, unde oamenii au oportunități de angajare, acces la apă, canalizare, servicii de sănătate și educație. Din țara noastră pleacă prea mulți cetățeni în căutarea unei vieți mai bune. Ne dorim ca oamenii să rămână în țară, iar cei care au plecat să se întoarcă. Știm că pentru a atinge un asemenea obiectiv trebuie să construim Europa acasă. Visul nostru este să creăm sate și orașe europene aici, în Moldova, și mi-am asumat un angajament ferm în campania electorală să sprijin administrația publică locală în îndeplinirea acestui obiectiv.

Cum putem ajunge unde ne dorim? În primul rând, trebuie să asigurăm acces echitabil la finanțare publică pentru toate comunitățile, lucru care încă lipsește, din păcate, în Moldova din cauza deciziilor politice uneori iresponsabile. Mai mult decât atât, chiar și asistența externă este folosită uneori de partidele politice la putere pentru a recompensa sau a pedepsi administrația publică locală. De mai mulți ani solicit donatorilor, în special instituțiilor UE, să elaboreze noi mecanisme de asistență care să ofere sprijin direct comunităților locale, ocolind guvernele centrale când acestea eșuează în a asigura echitate în distribuirea resurselor financiare.

În al doilea rând, descentralizarea fiscală este esențială. Azi, bugetele multor comunități au puține resurse sau chiar deloc pentru a implementa toate proiectele de dezvoltare. Ca să ofer un exemplu, majoritatea comunităților au bugete anuale care constituie mai puțin de 10% din costurile unui proiect de alimentare cu apă. Astfel, comunitatea locală trebuie să aștepte cel puțin 10 ani pentru a asigura alimentarea cu apă a locuitorilor. Tocmai din acest motiv, multe dintre comunitățile noastre au mizat pe asistență externă pentru a-și rezolva problemele majore. 

Programul „Satul European” la care lucrăm constituie o inițiativă de a combina diverse fonduri și de a simplifica regulile de finanțare, așa încât să crească echitatea și accesul comunităților la finanțare pentru proiecte de dezvoltare locală. De asemenea, ne dorim ca acest fond să sprijine deschiderea afacerilor la nivel local. Criza pandemică a amânat eforturile noastre privind acest program, însă sperăm să-l putem lansa în curând, împreună cu programul de recuperare economică a țării.

În Moldova cetățenii au mare încredere în autoritățile lor locale - primăriile se află pe locul 2 în topul încrederii în instituții. Să fii strâns conectat la problemele oamenilor din comunitate, să fii prezent în viața lor de zi cu zi constituie un mare avantaj pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, dar și o mare responsabilitate. Primarii care muncesc în serviciul celor pe care îi reprezintă au nevoie de tot sprijinul nostru.

Din păcate, de-a lungul anilor, regimurile corupte și nedemocratice din Moldova au pus presiune și au hărțuit primarii, utilizând procuratura și alte organe de drept sau blocând accesul la finanțare pentru cei care nu îndeplineau ordine politice. Folosirea primarilor în scopuri politice nu doar a slăbit sistemul nostru democratic, ci și a împiedicat eforturile autentice de a lucra în slujba cetățenilor și a aduce resurse pentru comunitatea locală.

Cred cu tărie că o administrație publică locală independentă și puternică este un pilon important al democrației. În acest sens, voi continua să sprijin independența APL și să muncesc pentru construirea unei justiții și a unei procuraturi independente și responsabile. Vom continua eforturile noastre de a asigura descentralizarea și de a crește independența financiară a autorităților locale. 

Azi Moldova se confruntă cu provocări semnificative. Pe lângă necesitatea de a depăși criza pandemică, avem nevoie de reforma justiției și stoparea corupției. Trebuie să asigurăm oportunități economice și standarde de viață mai bune. Autoritățile centrale pot face acest lucru doar dacă lucrează alături de autoritățile publice locale și le oferă tot sprijinul necesar. 

Acum câteva săptămâni, Președinția și CALM au semnat un Acord de cooperare. De asemenea, susținem semnarea Foii de parcurs cu privire la implementarea recomandărilor Comitetului Regiunilor. Proiectul de document a fost elaborat cu sprijinul deplin al Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Adoptarea și implementarea documentului trebuie făcute imediat ce vom avea un guvern funcțional sprijinit de o majoritate responsabilă în parlament. 

Încurajez reprezentanții APL din toate țările din regiune să continue să-și facă bine munca, să dezvolte parteneriate, să se sprijine reciproc și să împărtășească bunele practici.

Vreau să-mi exprim aprecierea pentru NALAS. NALAS este un partener important pentru autoritățile noastre locale și are o contribuție esențială la crearea și consolidarea CALM. Suntem recunoscători pentru expertiza și recomandările NALAS, care au contribuit la creșterea capacității APL din Moldova să devină mai puternice și mai independente. De asemenea, sunt recunoscătoare Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei pentru monitorizarea constantă și recomandările oferite care au apărat democrația locală în perioade foarte dificile.

Vreau să le mulțumesc și partenerilor noștri, Consiliului Europei, țărilor europene și tuturor partenerilor de dezvoltare pentru sprijinul acordat proiectelor regionale și locale din Moldova.

Vă doresc să aveți discuții utile și să consolidați cooperarea APL-urilor din Moldova în cadrul rețelei de autorități publice locale din regiune. Sper ca preluarea președinției NALAS de către CALM va fi o oportunitate bună pentru a conecta APL-urile locale la rețeaua de APL-uri din regiune. Este o ocazie bună să învățăm să guvernăm mai bine localitățile noastre și să îmbunătățim imaginea țării noastre. Aveți toată susținerea mea în acest sens. Este nevoie să lucrăm împreună, să beneficiem cât mai eficient de sprijinul partenerilor internaționali pentru a dezvolta și moderniza comunitățile noastre, pentru a le salva de migrație și de sărăcie. Eu am fost mereu de partea autorităților publice locale - voi continua să depun toate eforturile pentru a obține independența politică, autonomia financiară și acces la resurse financiare pentru proiecte comunitare la nivel local. Una dintre prioritățile mele majore este să dezvoltăm sate și orașe europene la noi acasă. Și sunt sigură că vom lucra împreună pentru acest obiectiv. 

Vă mulțumesc.