CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintei Maia Sandu la Forumul moldo-ceh al oamenilor de afaceri, organizat de Ministerul Industriei și Comerțului al Republicii Cehe

Vă mulțumesc, domnule Președinte,

Distinși invitați,

Doamnelor și domnilor,

Mai întâi vreau să îmi exprim sincera recunoștință pentru prezența Dumneavoastră a tuturor astăzi, aici. Este încurajator să văd mulți reprezentanți ai firmelor moldovenești și ai companiilor cehe reunite în cadrul acestui forum, și chiar apreciez participarea Dumneavoastră.

Prezența Dumneavoastră subliniază semnificația parteneriatului dintre Republica Moldova și Republica Cehă, iar eu sunt onorată să mă pot adresa Dumneavoastră astăzi.

Ați aflat astăzi despre potențialul pe care îl are de oferit Moldova pentru companiile cehe care caută să își extindă prezența în Europa. Moldova se află la un punct de cotitură, iar noi continuăm să ne consolidăm stabilitatea economică, să ne îmbunătățim infrastructura și să realizăm reformele necesare pentru a furniza condițiile în care afacerile să poată avea succes.

Moldova și Republica Cehă au foarte multe în comun. Noi nu doar împărtășim o relativă apropiere geografică, dar și un atașament profund față de democrație, piața liberă și principiile ce țin de apartenența la familia europeană. Valorile noastre comune constituie un fundament solid pentru un parteneriat productiv și reciproc avantajos între țările noastre.

Mulți dintre Dumneavoastră au descoperit deja pământurile roditoare ale Moldovei. Alții abia urmează să exploreze oportunitățile pe care le avem de oferit. Aproape 50 de companii activează în prezent în Moldova – în sectorul agro-alimentar, electronică, industria automotive, infrastructura feroviară și în multe alte sectoare ale economiei noastre.

Un investitor ceh, Premier Energy, furnizează de multă vreme electricitate pentru toate gospodăriile și companiile de la centrul și sudul Moldovei.  

Investițiile și comerțul formează un drum cu două sensuri. Pe parcursul ultimilor cinci ani, a existat o creștere substanțială a comerțului bilateral între țările noastre.

A  acest răstimp, exporturile Moldovei către Republica Cehă aproape că s-au triplat. Cumpărați mai multe vinuri și alimente de la noi, importați mai multe cabluri automotive și componente pentru producerea de vehicule de la noi, precum și multe alte produse. Pe scurt, business-ul crește cu repeziciune și există numeroase motive ca să poată acum crește și mai rapid.

Moldova are multe de oferit. Suntem o țară pro-business și pro-reforme și suntem pe cale să ne alăturăm Dumneavoastră ca membru al Uniunii Europene. Noi deja avem un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană și, în cadrul acestuia, suntem parte a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. 

Acest acord reduce taxele vamale pentru firmele europene atunci când exportă în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Cel mai important este că acesta oferă Moldovei acces pe piața europeană. Treptat, noi aducem legile, reglementările și procedurile, inclusiv standardele moldovenești, mai aproape de cele din UE.

Armonizarea chiar are impact. Ca să vă dau doar un exemplu, 60% din tot ce producem acum se duce în UE. Și suntem determinați să creștem această cifră.

Noi deja am primit statutul de candidat pentru a deveni membru al UE și sperăm că, în decembrie, la Consiliul de la Bruxelles va fi adoptată decizia privind începerea negocierilor de aderare la UE. Investind în țara noastră acum, puteți parcurge acest drum alături de noi.

Pregătirile noastre pentru a deveni membru au început să aibă impact asupra Moldovei – asupra economiei și asupra perspectivelor noastre. Suntem în proces de a reforma complet sistemul de justiție și ne dublăm eforturile ca să învingem corupția.

Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt cu privire la progresele pe care le facem. Există date concrete. Legat de percepția asupra corupției, măsurată de Transparency International, am crescut cu 24 de poziții în ultimii doi ani, cel mai bun rezultat din ultimul deceniu.

 În clasamentul Rule of Law Index, parte din World Justice Project, am avansat cu 14 poziții față de 2020. Cu alte cuvinte, devine mai ușor să faci afaceri în Moldova.  

Nu doar accesul la piața europeană îi atrage pe investitorii străini. Moldova are o piață a muncii deschisă, iar salariile sunt competitive prin comparație cu multe alte locuri din Europa.

Mulți dintre cetățenii noștri sunt multilingvi – este larg răspândită competența de a vorbi engleza, franceza, ucraineana și rusa, pe lângă limba română. Dar veți găsi și personal vorbitor de germană, turcă sau alte limbi. Calitatea educației este în creștere – universitățile și instituțiile de învățământ profesional-tehnic lucrează pentru a se plia pe nevoile mediului de afaceri.

Noi știm că este vitală construirea unui stat modern, digitalizat, care cândva se va afla în interiorul UE, dacă vrem ca investitorii străini să vină. Suntem în procesul unei dereglementări de anvergură – prin reducerea barierelor birocratice din calea business-ului, simplificarea regulilor și reglementărilor. Statul face un pas în spate, oferind companiilor libertatea de a dezvolta sectorul privat.  

Sistemul nostru fiscal este pe cale de a fi reformat pentru a încuraja investițiile. De exemplu, noi impozităm doar profitul distribuit sub formă de dividende, nu ceea ce rămâne în companie pentru investiții. Scopul nostru este să avem un sistem fiscal care să fie clar și simplu. Această abordare simplă cu privire la impozitare este unul din factorii care sprijină sectorul nostru IT, aflat în plin avânt.   

Am consolidat securitatea energetică – ceva ce știm că este important pentru mediul de afaceri. Nu mai suntem dependenți de gazul din Rusia. Pe parcursul ultimului an, ne-am diversificat sursele de aprovizionare și suntem tot mai conectați la rețeaua europeană de energie.  

Există și oportunități uriașe de investiții în sectorul energiei regenerabile. Cadrul legal se află în prezent în Parlament și în curând vom publica anunțuri de licitație. Va fi bine pentru economie și bine pentru planetă.

Mare parte din sursele regenerabile vor fi solare sau eoliene, dar unele se vor baza pe biomasă – o oportunitate evidentă pentru o țară agrară precum Moldova.

Așadar, vă invit pe Dumneavoastră, investitorii cehi, să vedeți ce are de oferit sectorul energiei regenerabile.

Noi vedem acest potențial și sperăm să o faceți și Dumneavoastră, dar nu ignorăm provocările cu care ne confruntăm. Invazia brutală, neprovocată a Rusiei împotriva vecinului nostru, Ucraina, nu doar că a adus în această țară o cumplită vărsare de sânge, dar a făcut viața mai grea pentru noi toți.

Suntem pe deplin conștienți de reticențele investitorilor legate de proximitatea războiului purtat de Rusia, dar vreau să subliniez că Moldova nu rămâne inertă.

Lucrăm la agenda noastră de securitate, în cooperare cu partenerii noștri, inclusiv cu Cehia.

Obiectivul nostru este foarte clar: să apărăm Moldova, să îi protejăm pe toți oamenii care trăiesc în Moldova, să ne protejăm democrația noastră, economia noastră, infrastructura noastră, să asigurăm siguranța investițiilor locale și străine.

Chiar săptămâna trecută am anunțat o nouă viziune asupra securității naționale, în care sunt detaliate acțiunile ce urmează a fi întreprinse.

Prin muncă asiduă și cu ajutorul prietenilor, noi am devenit mai rezilienți decât eram acum un an și am devenit mult mai abili în a trece prin greutăți.

Inflația a scăzut cu mult și, recent, agenția de rating Moody’s a ameliorat perspectiva noastră de la negativă la stabilă. Investitorii pot fi siguri că Moldova muncește mult pentru a asigura un cadru stabil pentru business.

Ca întotdeauna, o criză nu aduce doar provocări, ci și oportunități. Venind în Moldova, veți ajuta totodată și Ucraina.

Din Moldova întotdeauna a fost posibil să accesați România, dar acum noi suntem și poarta înspre și dinspre Ucraina, de-a lungul celor 1.200 de kilometri de frontieră comună. Drumurile, căile noastre ferate, portul și aeroportul nostru au un rol-cheie pentru reziliența economică a Ucrainei

Legăturile noastre constituie Culoarele Solidarității care permit exporturilor ucrainene de grâne să se îndrepte înspre piețe străine, precum și să fie aduse în Ucraina importuri de mare necesitate.  

Vom investi în infrastructură pentru a le face mai bune, mai rapide, mai sigure, mai eficiente. Moldova este mândră că sprijină Ucraina.

Așadar, veniți în Moldova. Nu mai suntem o piață mică. Împărtășim aceeași limbă cu România și am devenit o poartă către Ucraina. Suntem o răscruce care deservește o piață de 60 de milioane de oameni.

Veniți să ne ajutați să ne construim economia. Veniți să investiți într-o țară care țintește să devină parte a Uniunii Europene până la finalul deceniului. Fiți printre primii și eu vă pot promite o primire călduroasă din partea unei țări inimoase, ambițioase cu multe de oferit.

Vă mulțumesc!