CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintei Maia Sandu la evenimentul „EBA Business Outlook 2024”

Distinși invitați,

Doamnelor și domnilor,

Evenimentul de astăzi are loc într-un context istoric pentru Republica Moldova și pentru companiile care activează la noi. 

Odată cu adoptarea deciziei Consiliului European cu privire la lansarea negocierilor de aderare, am primit nu doar o perspectivă reală că vom deveni stat membru cu drepturi depline, dar și un semnal de încredere că, încă de pe acum, țara noastră este privită ca un partener de încredere pentru marea familie a democrațiilor de pe continentul nostru. 

Și știm cu toții cât de importantă este, în business, o relație clădită pe încredere. Tot încrederea este factorul-cheie atunci când vine vorba de relația între stat și mediul de afaceri. 

În ultimii ani, în Republica Moldova am urmărit să edificăm o economie deschisă, liberă și digitală, pregătită pentru a fi integrată în piața unică a UE. 

Prin reformele pe care le promovăm - sau le-am adoptat deja - am ținut să oferim mai multă libertate antreprenorilor, investitorilor, companiilor și întregii economii, mai mult spațiu în care afacerile pot crește și se pot dezvolta. 

O economie în care procesele administrative sunt simple și eficiente, iar antreprenorii pot opera fără obstacole. 

Este simplu: nu poți construi o economie puternică dacă o companie trebuie să aloce resurse semnificative pentru a parcurge proceduri birocratice excesive. Proceduri care reflectau o lipsă de încredere a statului în corectitudinea mediului privat. 

O viziune care ținea mediul de afaceri în niște chingi de care, pas cu pas, vom scăpa pe măsură ce va continua dereglementarea. Pentru că noi avem încredere în faptul că se poate face business cinstit în Moldova Europeană. 

Iar cifrele vorbesc de la sine - doar în 2023, prin măsurile de dereglementare adoptate, antreprenorii au economisit echivalentul a aproximativ 0,5% din PIB. 

Bani care pot fi direcționați către investiții, inovații sau noi locuri de muncă - ca să nu mai vorbim de timpul economisit: 6 milioane de ore de muncă. 

Promovarea digitalizării serviciilor publice ține tot de încrederea între stat și business. De ce să fie obligat un antreprenor să se prezinte fizic la ghișeu, să stea la rânduri interminabile? Pentru antreprenori, deja am reușit ca peste jumătate din serviciile pe care le accesează să funcționeze în regim digital. 

Însă obiectivul nostru este și mai ambițios - și anume ca într-un interval cât mai scurt toate serviciile de tip G2B - Government-to-Business - să fie digitalizate. 

Pot spune că Republica Moldova este mai avansată în această privință decât alte țări din regiune. 

Mai mult, ne dorim ca încă de pe acum frontierele să nu mai reprezinte bariere pentru cei care vor să investească în economia noastră. Pe scurt: vrem ca o afacere să poată fi desfășurată integral de la distanță, inclusiv de peste hotarele țării. 

De la deschiderea afacerii, raportare, munca la distanță, cumpărare și vânzare de proprietăți. Iar odată cu recunoașterea reciprocă a semnăturilor electronice emise în UE, dar și cu alte reforme pe care le promovăm, vedem în această abordare un potențial imens de investiții. 

Tot despre încredere este vorba și când ne referim la  deschiderea pieței muncii din Republica Moldova pentru 47 de state, inclusiv pentru toți cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene. 

Doamnelor și domnilor,

Dacă discutăm despre încredere, este important să înțelegem că este o monedă cu laturi. Așa cum am mai spus cu alte ocazii, singura noastră așteptare din partea mediului de afaceri este să acționeze în deplină concordanță cu legea. 

Precum ne dorim mai multă libertate pentru antreprenorii onești, este important să asigurăm un mediu concurențial sănătos în care toți joacă după aceleași reguli. Un pas important în acest sens l-au reprezentat amendamentele la Legea concurenței ce vor alinia cadrul nostru legal în domeniu cu directivele și regulamentele UE. 

Vom optimiza, astfel, mecanismele de investigare a presupuselor încălcări ale legislației privind concurența. Totodată, a fost inițiată consolidarea supravegherii pieței pentru produsele supuse reglementărilor tehnice și pentru a aduce legislația noastră în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Și mai avem de lucru. 

Este necesară o reformă a pieței de capital. Trebuie să întreprindem și mai mulți pași legați de piața muncii. Avem nevoie de o reformă fiscală amplă și de un sistem fiscal simplu și clar pentru toți cei care activează corect și cu bună-credință. 

Distinși invitați,

Drumul nostru către Uniunea Europeană abia a început. Pentru economia noastră înseamnă conectarea la niște oportunități nemaiîntâlnite de Republica Moldova.

Perspectiva de a face parte din Piața Unică - cea mai mare piață din lume - reprezintă perspectiva de a produce acea creștere de care avem nevoie pentru a construi Moldova Europeană. 

De aceea, doresc să mă folosesc de acest prilej pentru a face un apel către mediul de afaceri din țara noastră. Vor exista situații în care în multe domenii de activitate armonizarea legislației sau implementarea de noi standarde și proceduri în perioada premergătoare aderării vor genera, pe termen scurt, niște eforturi în plus din partea Dumneavoastră. 

Însă beneficiile economice ulterioare vor fi semnificativ mai mari și mai durabile, astfel încât vă chemăm să priviți aceste costuri temporare ca pe o investiție într-un viitor mai bun. 

Totodată, vă invit să vă alăturați efortului nostru de a răspândi în întreaga societate mesajul că drumul european este singura șansă pentru transformarea Republicii Moldova într-un stat prosper, sigur și democratic.  

În ceea ce privește continuarea măsurilor pentru a avea un climat de afaceri mai prielnic, nu cerem nimănui să ne creadă pe cuvânt, ci vom lăsa în continuare faptele să vorbească. Vom merge pe aceeași linie așa cum vom acționa mai departe pentru a promova exporturile și a deschide noi piețe. 

Cum se spune în limba engleză, we are open for business. Și transmit tuturor celor care vor să vină la noi: aveți încredere în Republica Moldova!