CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursul Președintei Maia Sandu la Summitul Bucea, Ucraina

Domnule Președinte Zelensky, 

Distinși participanți,

Oameni curajoși ai Ucrainei,

Suntem solidari astăzi cu dumneavoastră pentru a marca eliberarea orașului Bucea. Conștiința noastră colectivă ca indivizi și ca o comunitate a națiunilor este șocată de ceea ce știm acum. 

Am vizitat Bucha vara trecută, la câteva luni după ce a fost eliberată, și am văzut consecințele ocupației ruse. În acel oraș cândva pașnic, forțele ruse au comis crime violente împotriva a sute de civili și prizonieri. Brutalitatea lor era lipsită de sens sau scop. Iar răspunsul Rusiei a fost negarea.

La fel ca mulți europeni, am sperat că crimele comise în Bucea nu vor mai avea loc niciodată pe continentul nostru. Din păcate, ne-am înșelat. Oamenii pe care credeam că îi cunoaștem au atacat brutal vecinii lor.

Acum Bucea, alături de Babi Yar, de Holodomor și de alte crime împotriva umanității comise pe acest pământ, ne amintesc că libertatea și pacea noastră nu sunt date. Ele trebuie îngrijite în fiecare zi și trebuie apărate atunci când sunt puse în pericol.

Carta ONU afirmă că cea mai bună apărare împotriva capacității umane de a face rău și distrugere este consensul legal, negocierea și respectul pentru individ și pentru națiune.

La fel, Europa este, în primul rând, un proiect al păcii – o familie căreia trebuie să i se alăture curând și Ucraina.

În cel mai întunecat moment pentru Ucraina, față în față cu o invazie militară rusă la scară largă, ați fost nevoiți să luați armele și să luptați cu agresorul. Curajul poporului ucrainean și sacrificiul de sânge al eroilor ne-a lăsat fără replică. Unul dintre aceștia, Oleksandr Mațievski, s-a născut în Moldova.

Noi, cei care nu suferim direct în urma uciderii poporului nostru sau distrugerea școlilor și caselor noastre, avem o altă responsabilitate specială. Ca națiuni dedicate păcii și statului de drept, avem responsabilitatea față de fapte.

Istoria acestui război trebuie să includă o relatare detaliată. Aceasta trebuie să includă fiecare crimă, victimă și loc al faptei, dar și toți agresorii, instigatorii, motivele și intențiile lor.

Nu ne vom uita neputincios înainte. Nu vom fi oameni buni care nu fac nimic. O lume justă bazată pe reguli cere ca toate crimele să fie pedepsite și orice nedreptate să fie corectată.

Moldova sprijină crearea unui Tribunal internațional special care va investiga și urmări penal agresiunea și crimele comise de Rusia în Ucraina. Iar activitatea acestuia ar trebui să înceapă cu adevărul pur - documentat, atestat și analizat minuțios astfel încât nimeni să nu poată spune că aceste fapte nu au avut loc.

Astfel Bucea nu va fi doar o scenă îngrozitoare a crimei. Ea va deveni un prim pas către răspundere conform statului de drept, care va construi o cauză de urmărire penală și care va supraviețui, de asemenea, ca o dovadă a hotărârii noastre de a trăi într-o lume guvernată de justiție.

În acest scop, Moldova susține fără rezerve Declarația de la Bucea și se angajează pe deplin în această cauză.

Susținem de asemenea Formula de pace de 10 puncte, propusă de dumneavoastră, domnule Președinte Zelensky, pentru restabilirea păcii.

Suntem alături de oamenii curajoși ai Ucrainei. Victoria dumneavoastră va restabili pacea și dreptatea istoriei noastre europene comune.

Слава України!