CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a victimelor Holocaustului

Onorată asistență,

Astăzi, 27 ianuarie 2023, Ziua de comemorare a celor șase  milioane de victime ale Holocaustului capătă nuanțe și mai tragice, și mai întunecate, și mai îngrijorătoare.

Cum au fost posibile acele grozăvii în plin secol 20? Ce mișcări, ce disfuncționalități ale unor sisteme de guvernare duc la apariția și justificarea unor asemenea atrocități? Ce instrumente de manipulare a conștiințelor au dat asemenea roade malefice?

Peste 300 de mii de evrei, romi, oameni care făceau parte din alte grupuri și-au pierdut viața în regiunea noastră, în timpul Holocaustului. Sunt sute de mii de tragedii umane. Multe dintre aceste tragedii rămân în continuare necunoscute.

Urmele sângerânde ale istoriei continuă să apară la suprafață chiar și peste decenii. Mă gândesc acum la cele 500 de perechi de pantofi, găsite recent într-o groapă comună la Tiraspol. Cine au fost acei 500 de oameni? Cine au fost acei care au apăsat pe trăgaci? Cine trebuie să dea la o parte voalul timpului, pentru a scoate adevărul din gropile de var?

Unde am închis ochii noi ca oameni, ca umanitate? Unde am întors privirea, unde ne-am prefăcut că nu observăm? Indiferența legitimează crima. Privirea întoarsă îi dă răului libertatea de acțiune.

Și astăzi, ca și optzeci de ani în urmă, sunt oameni care neagă realitățile. Oameni care, dintr-un ciudat și fals instinct al autoconservării, din cauza unui soi de surzenie socială, preferă să creadă că nimic nu s-a întâmplat atunci - că nimic nu se întâmplă acum.

Holocaustul nu este drama unei națiuni aparte, ci este tragedia întregii umanități. Până acum, mulți credeau că umanitatea și-a învățat lecția, lecția Holocaustului și că lumea de după este alta. Din păcate, se pare că lecția nu a fost învățată.

Astăzi, mai mult ca oricând, e nevoie de un vot comun împotriva răului. Astăzi este imperativ necesar ca fiecare dintre noi să spună un NU hotărât minciunii, dezinformării, instigării la ură.

Să punem stavilă valului de ură și manipulare. Să identificăm și să eradicăm extremismul atunci când apare, să nu-l lăsăm să-și extindă tentaculele. Suntem obligați să nu rămânem tăcuți! Vocea fiecăruia dintre noi are puterea de a reduce la tăcere trompetele zgomotoase ale minciunii și negării.

În acest an, instituțiile din Moldova s-au alăturat campaniei globale #WeRemember de combatere a antisemitismului, intoleranței și xenofobiei. Pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova va fi proiectat simbolul campaniei, care cheamă societatea să nu permită xenofobiei și urii să prindă rădăcini în țara noastră. Lecțiile trecutului trebuie învățate.

Fie veșnică amintirea victimelor în inimile noastre. Pace nouă tuturor!