CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursul Președintei Maia Sandu la lansarea Institutului Național pentru Educație și Leadership (INEL)

Bună ziua,

Mă bucur că în ultima perioadă educația devine o temă centrală în societate. Ce fel de copii vrem să creștem - acest subiect ne unește pe tot mai mulți. Și la Forumul Național al Cadrelor Didactice, și astăzi, la inaugurarea Institutului Național pentru Educație și Leadership, avem aici oameni valoroși din sistemul de învățământ care au venit să discute despre bunele practici, școală și copii, despre rolul profesorilor în construcția de valori și caractere. 

Domnule ministru, doamnă directoare, vă urez succes în crearea și funcționarea INEL. Sper că Institutul va reuși să ridice calitatea predării în școlile din țara noastră, va ajuta pedagogii să adopte metode de predare noi și să se adapteze mai bine la condițiile moderne, tot mai complexe, din sălile de studii. 

Sper că profesorii formați cu ajutorul INEL, și sper că vor fi tot mai mulți pe an ce trece, vor căpăta prestigiul meritat și autoritatea necesară îmbunătățirii învățământului.

Pe umerii dumneavoastră, ai celor prezenți în sală, ai celor cu experiență, cu entuziasm și, mai ales, cu dragoste de educație și copii și de educație, stă misiunea de a ghida toate cadrele didactice și întreaga societate în acest proces complex de transformare a educației. Calitatea în educație produce oameni de calitate. 

Știm unde vrem să ajungem. Răspunsul la întrebarea „Ce ne dorim de la școală” este limpede. Vrem ca educația, și nu doar cea din școală, să facă din fiecare copil din Moldova un adult independent, responsabil pentru propriile decizii, capabil să găsească soluții la probleme complexe și să-i ajute cu generozitate pe alții. Ce vrem să răspundem prin instituții ca INEL este cum ajungem acolo.

Și nu pot să nu constat că, în timp ce noi discutăm în liniște despre educație, avem această libertate și oportunitate, în țara vecină, în Ucraina, copiii învață alfabetul în subsoluri, iar profesorii predau teme sub atacul bombelor gândindu-se că fiecare lecție predată poate fi ultima. 

Această tragedie ne arată foarte clar că o societate în care te poți dezvolta, în care un om se poate dezvolta plenar, este o societate, în primul rând, pașnică și, bineînțeles, liberă. Aceasta este societatea pe care vrem s-o construim; dreptul la viață, la exprimare, la educație, dreptul să alegi pentru tine, gândirea critică - acestea sunt valorile pe care vrem să le educăm. Și cine altcineva dacă nu voi, cei dedicați educației, sunteți în prima linie a promovării acestor valori la copii?

Este foarte important ca elevii să cunoască matematică, istorie, limbă română, dar în responsabilitatea noastră este să ne asigurăm că orice copil, indiferent câtă matematică știe, să aleagă să fie empatic, responsabil, să respecte drepturile celorlalți și să știe să-și apere propriile drepturi. Așa încât să trăim și să protejăm o societate în care oricine își poate exprima punctul de vedere liber, își poate afirma potențialul și își poate alege propriul drum în viață.

Așa cum vedem în țările europene. Pentru că Uniunea Europeană este despre societatea în care vrem să trăim și noi. Uniunea Europeană nu este despre opțiunea pentru o ideologie politică, dar este despre o opțiune pentru un set de valori și un mod de a trăi. Cine altcineva dacă nu voi și noi toți împreună avem misiunea de promova aceste valori, de a ne crește tinerii pentru o societate liberă, a acceptării reciproce, a dialogului, de a-i pregăti pentru un viitor, de a-i învăța să coopereze pentru soluții comune și benefice întregii comunități?

Știu că, la prima etapă a activității sale, INEL va pregăti o mie de mentori și formatori dintre cei mai buni profesori din Moldova, iar aceștia vor lucra în școlile din toată țara și vor sprijini continuarea formării profesionale a colegilor lor pedagogi.

Mizez pe faptul că rețeaua de mentori și formatori va contribui astfel la încurajarea gândirii critice și în rândul cadrelor didactice. 

Vrem ca toți copiii noștri să reușească, să reziste în societatea modernă, și pentru asta avem nevoie de profesori activi, cu minți agere, deschiși pentru idei noi, în toate școlile din țară. Avem nevoie de profesori care aleg integritatea, știința, compasiunea, munca onestă - pentru că elevii iau exemplul profesorilor și părinților, nu-i așa? 

De cât mai mulți oameni care trăiesc ghidați de valori adevărate avem nevoie mai mult decât oricând, într-o lume în care ignoranța, minciuna, dezbinarea și promovarea mediocrității prind teren.

Și vă îndemn să ghidăm copiii anume pe calea valorilor adevărate. Voi sunteți autoritatea cu cea mai mare credibilitate în acest sens.

Suntem în proces de aderare la Uniunea Europeană - un proces complex, care va pune țara noastră pe un parcurs de modernizare și transformare profundă și care va viza toate aspectele vieții din Moldova.

Este important să vorbim în școli despre acest proces, despre ceea prin ce trece societatea noastră, în parcursul european. Să vorbim deschis, pe față, despre ceea ce avem în vedere atunci când vorbim de valorile europene. 

Mă refer aici la lucruri simple, pe înțelesul tuturor: pace, libertate, democrație, diversitate, respect pentru demnitatea și viața fiecărui om. E important să punem în cuvinte clare, simple lucrurile pe care le prețuim și vrem să le protejăm. 

Aud că unii profesori de la noi ezită să poarte asemenea discuții în școală, calificându-le drept discuții politice. Îi rog pe acești profesori să privească atent realitatea din jur. Alegerea între pace și război, între democrație și tiranie nu este o simplă discuție politică. De această alegere depinde viața noastră, a tuturor. Și azi, și mâine, și peste 10, 20, 30 de ani. 

Educația prin valori nu este despre politica unui partid, este despre politica și misiunea firească a școlii, este despre datoria fiecărui profesor de a ajuta copilul să înțeleagă această realitate complexă și să aleagă conștient viitorul său. Din această realitate copiii noștri învață a distinge falsitatea de adevăr, răul de bine, urâtul de frumos.

Uniunea Europeană este un proiect al păcii, iar aderarea la UE este, pentru noi, o garanție în plus a stabilității Moldovei. Văzând devastarea și moartea pe care le lasă în urma sa războiul din Ucraina, noi alegem pacea și viața. 

În Rusia, opoziția este persecutată și alungată din țară, liderii mișcărilor democratice sunt omorâți în închisoare - așa cum s-a întâmplat cu Alexei Navalnîi, acum câteva zile - iar oamenii care ies să le onoreze memoria sunt reținuți de cei care protejează regimul. Copiii noștri trebuie să cunoască și să înțeleagă dramele prin care trec oamenii care trăiesc într-un stat autoritar anume pentru ca să poată să protejeze societatea pe care o vor construi. Școala formează în primul rând caractere.

Urmărind aceste atacuri asupra democrației și frica instaurată în societățile autoritare, trebuie să înțelegem și mai bine ce avem de pierdut, să prețuim și mai mult libertatea pe care o avem în Moldova și să fim și mai hotărâți în a ne proteja țara de orice tentative autoritare.

Avem nevoie de aceste discuții în școală dacă vrem să înțelegem care sunt pericolelele pentru societatea noastră și cum ne protejăm de ele.  

Sunt convinsă că ne dorim același lucru, important este să muncim cu toții în aceeași direcție. Așa încât copiii de mâine să trăiască liber și demn, să-și valorifice potențialul și să poată decide singuri viitorul. 

Anume acestea sunt valorile pe care este construită Uniunea Europeană. Și aceste valori ne ghidează și pe noi. Să vorbim despre ele cu elevii, studenții, să ne asigurăm că viitorul Moldovei rămâne în mâinile unor cetățeni cu demnitate, activi, conștienți și responsabili de propria viață și de viața celor din jur. 

Doamnelor și domnilor, 

Trăim într-o lume complexă și plină de provocări, o lume în schimbare accelerată. În acest proces, rolul profesorilor și al sistemului de învățământ este foarte important. Vrem să avem oameni educați și vrem să avem cetățeni responsabili și informați. 

Mizez pe INEL să pregătească profesorii și cadrele didactice cât mai bine ca aceștia să devină mentorii și formatorii schimbărilor sociale de mâine. 

Mizez pe contribuția fiecăruia dintre voi la educarea unei societăți pregătite pentru viitorul european al Republicii Moldova - în pofida creșterii gradului de complexitate și incertitudine în care trăim. Și vă promit că vom fi alături în acest efort.

Succesul nostru ca societate e în mâinile noastre. Este poate o misiune grea, dar nu există misiune mai importantă în Moldova de astăzi decât educația. 

De aceea am încredere și în înțelepciunea, și capacitatea creativă a profesorilor din Moldova. Împreună cu voi, putem duce țara în Uniunea Europeană și putem oferi moldovenilor un viitor al păcii și bunăstării.

Curaj, dârzenie și mult succes în munca dumneavoastră!