CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursul Președintei Maia Sandu la a 26-a ediție a Mesei rotunde „The Economist” - „Antiteze, transformări, realizări într-o lume în schimbare”

Stimată Doamnă Președintă Sakellaropoulou,

Stimate Domnule Președinte Zelenskyy,

Excelențele Voastre,

Doamnelor și Domnilor,

În urmă cu aproape cinci luni, lumea s-a schimbat. 

Unii dintre noi au fost nevoiți să accepte noua realitate imediat.

Alții, inițial, au negat-o. Foarte puțini încă o mai neagă.

Dar astăzi, un lucru este cert pentru toată lumea: regulile și valorile pe care au stat la baza sistemului nostru internațional, pentru a proteja pacea și securitatea globală după cel de-al Doilea Război Mondial, sunt amenințate. Trăim cu toții tulburări geopolitice care vor modela arhitectura noastră de securitate europeană și viitorul nostru colectiv pentru întregi decenii ce urmează.

Am vizitat Kyivul și suburbiile sale în urmă cu exact o săptămână. Nu există cuvinte pentru a descrie ceea ce am văzut în Borodeanka, Irpin și Bucea: orașe, familii și vieți devastate. 

Mii de civili masacrați. Copii, femei și bătrâni care-și pierd tații, soții și fiii care luptă acum, în timp ce noi vorbim, pentru dreptul țării la existență.

Războiul nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei este, fără îndoială, tragedia acestui secol. Magnitudinea sa și durerea pe care o provoacă are consecințe dincolo de granițele Ucrainei, prin catastrofa umanitară, criza energetică globală și criza alimentară globală în curs de dezvoltare, alimentând insecuritatea din întreaga lume. Trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a opri războiul.

În ultimele patru luni, am fost martorii unor exemple extraordinare de leadership și guvernare ale autorităților ucrainene, ale societății civile și ale cetățenilor obișnuiți, care și-au unit forțele în circumstanțe incredibile pentru a ajuta Ucraina să supraviețuiască în calitate de stat.

Partenerii occidentali au ajutat în măsura în care au putut. Europa a cunoscut o mobilizare fără precedent pentru a ajuta Ucraina și cetățenii săi să se apere.

Republica Moldova, de asemenea, s-a mobilizat pentru a oferi ajutor, încă din prima zi de război. Aproape o jumătate de milion de refugiați din Ucraina au găsit adăpost sau au tranzitat în siguranță prin țara noastră, care are 2,6 milioane de locuitori. Aproximativ 70.000 de refugiați, dintre care majoritatea femei și copii, se află încă în Republica Moldova. Această cifră reprezintă 3% din populația noastră. 

Aproximativ 90% dintre ei sunt găzduiți de familii care primele și-au deschis casele pentru toți cei care aveau nevoie de ajutor. Vom continua să facem acest lucru până când fiecare ucrainean se va putea întoarce acasă în siguranță. 

Am oferit ajutor umanitar și suntem pregătiți să lucrăm îndeaproape și să sprijinim eforturile internaționale pentru a permite exportul cerealelor ucrainene și pentru a atenua criza alimentară globală.

Între timp, ne confruntăm cu propriile provocări fără precedent în domeniul energiei, securității și economiei. Nu știm cât timp cetățenii noștri vor fi capabili să suporte povara creșterii prețurilor la alimente, utilități și combustibil. Probabil, nicio țară nu a fost afectată mai tare decât Republica Moldova de creșterea costurilor și de incertitudinile tot mai mari legate de aprovizionarea cu energie. Astăzi, cetățenii noștri plătesc deja pentru gaz un preț de șase ori mai mare decât anul trecut. 

Îmi pare rău să spun acest lucru, dar democrația ar putea fi unul dintre lucrurile pe care oamenii ar fi gata să îl sacrifice, pentru a fi sătui și în siguranță. Aceasta nu este o problemă a Republicii Moldova, ci este o vulnerabilitate a multor democrații fragile care depind de importurile de energie și sunt nevoite să plătească acum prețuri anormale. Suntem recunoscători partenerilor noștri europeni și altor parteneri occidentali care au tot încercat să ne ajute.

La 23 iunie, Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Această decizie este o lumină la capătul tunelului pentru mulți oameni care nu sunt siguri în privința viitorului țării, având în vedere circumstanțele dificile.

Aș dori să folosesc această ocazie pentru a mulțumi tuturor statelor membre ale UE, Parlamentului European, Comisiei și Consiliului pentru încrederea și angajamentul lor de a ne susține, în special în perioada de după începutul războiului.

Suntem hotărâți să facem tot ceea ce ne stă în putere nu numai pentru a ne transforma țara, ci și pentru a contribui la o Europă mai unită și mai rezistentă, care să poată face față provocărilor viitorului.

Doamnelor și Domnilor,

Ce urmează pentru Europa și pentru Republica Moldova? Este important să înaintăm în direcția corectă a istoriei.

Democrația este în pericol peste tot în lume. Guvernele democratice trebuie să se mobilizeze pentru a contracara abuzurile autoritare. Acestea ar trebui să se concentreze pe consolidarea propriilor instituții și pe prevenirea încercărilor de subminare a democrației din interior.

Pentru a salva democrația, trebuie să oprim acest război nejustificat și neprovocat împotriva Ucrainei și trebuie să consolidăm reziliența democrațiilor noastre împreună.

Recent, trei țări și-au îmbunătățit democrația, potrivit Indicelui de Democrație din  2021 elaborat de Economist Intelligence Unit. Toate cele trei țări se află în Europa de Est: Republica Moldova, Muntenegru și Macedonia de Nord.  Republica Moldova a urcat pe locul 69 în clasamentul global, de pe locul 80, în 2020.

Cu toate acestea, avem multe lucruri de îmbunătățit  acasă, pentru a consolida reziliența Republicii Moldova, democrația, statul de drept și pentru a asigura bunăstarea cetățenilor noștri. Acest lucru necesită reforme substanțiale, pe care noi am început deja să le implementăm. Însă războiul din Ucraina reprezintă un obstacol considerabil pentru eforturilor noastre.

Noi trebuie să continuăm să rămânem uniți în angajamentul nostru față de pace, democrație, drepturile omului și statul de drept. Trebuie să susținem ferm ordinea internațională bazată pe reguli. Înfometarea lumii și înghețarea Europei nu sunt „instrumente” pentru dialog în secolul XXI. Trebuie să găsim soluții urgente pentru creșterea prețurilor la energie, pentru a împiedica cetățenii să fie nevoiți să aleagă între mijloace de trai și valori. Trebuie să avansăm în domeniul diversificării aprovizionării cu energie.

Avem nevoie de mai multă conectivitate transfrontalieră. De asemenea, trebuie să sporim eficiența energetică, să achiziționăm în mod colectiv resurse energetice și să creăm rezerve.

Trebuie să stabilim mecanisme de asistență pentru a oferi compensații grupurilor care sunt vulnerabile la volatilitatea prețurilor la energie. Trebuie să adoptăm tehnologii noi, moderne și durabile pentru producerea energiei.

Uniunea Europeană și țările partenere au nevoie de o politică consolidată, care să vizeze reducerea dependenței de aprovizionare cu energie din Federația Rusă. Această politică trebuie să se bazeze pe solidaritatea europeană, pe asistența acordată țărilor mai vulnerabile și  trebuie, de asemenea, să corespundă  obiectivelor  Pactului Verde European.

Criza securității alimentare este una dintre consecințele directe ale acestui război, care necesită atenție imediată. Comunitatea internațională nu trebuie să admită distrugerea deliberată a capacităților economice ale Ucrainei, inclusiv a celor legate de securitatea alimentară.

Avem nevoie de lanțuri logistice mai scurte, să aducem producerea alimentelor mai aproape de piața europeană și să facem noi investiții în instalații de producere. Trebuie să facilităm transportul eficient prin întreaga Europă.

Occidentul este pregătit să ajute Ucraina să depășească consecințele economice și sociale ale războiului, și acest lucru este important.  Salut și apreciez discuția din cadrul UE despre un plan de reconstrucție pentru Ucraina. În istoria recentă, nicio țară europeană nu a sacrificat, nu a suferit și nu merită ajutor mai mult decât Ucraina.

Cu toții trebuie să continuăm să fortificăm armatele naționale pentru a ne spori reziliența și capacitățile de apărare. Moldova abia acum începe să facă acest lucru și doresc să mulțumesc Consiliului UE pentru adoptarea recentă a măsurii de asistență de 40 de milioane de euro pentru forțele armate ale Republicii Moldova, ca parte a Instrumentului European pentru Pace.

Doamnelor și Domnilor,

Europa este supusă unor mișcări tectonice. Democrația și securitatea sunt contestate. Regulile, normele și valorile sunt puse la îndoială.

Astăzi, suntem martorii tragediei secolului XXI, a cărei moștenire ne va bântui în anii ce urmează. Dar, în pofida acestui fapt, Europa devine mai puternică, mai unită și mai rezistentă, zi de zi.

Viitorul nostru est plin de incertitudini.  Cu toate acestea, cu hotărâre și o direcție clară, și fiind solidari în fața agresiunii, vom fi stăpânii destinului nostru.

Vă mulțumesc!