CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Declarația de presă a Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Președintele Estoniei, Alar Karis

Domnule Președinte Alar Karis,

Bine ați venit la Chișinău.

Vizita Dumneavoastră a fost planificată de mai mult timp. Anul acesta vom marca 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Estonia.

Mi-aș fi dorit să ne vizitați în timp de pace, pentru a discuta avansarea cooperării dintre țările noastre, dar iată că anume aceste momente complicate, pentru regiune și pentru întreaga lume, ne-au reunit astăzi la Chișinău.

Pe 24 februarie, Rusia a pornit un război împotriva Ucrainei, care a adus instabilitate și incertitudine în întreaga noastră regiune. Am condamnat ferm această agresiune militară și am chemat la restabilirea păcii din prima zi a conflictului.

Tot din prima zi a conflictului ajutăm oamenii afectați de război. Din cele 340 de mii de persoane din Ucraina, care au intrat în Moldova de la începutul războiului, aproximativ 100 de mii rămân în continuare în țara noastră. Jumătate dintre ei sunt copii.

Concetățenii mei s-au mobilizat exemplar pentru a ajuta refugiații din Ucraina; o vom face în continuare atât timp cât va fi necesar. Dar resursele Moldovei sunt limitate, de aceea avem nevoie de ajutorul partenerilor internaționali pentru ca povara acestei provocări să fie mai puțin resimțită de cetățenii noștri.

Mulțumesc Estoniei pentru donația de 100 de mii de euro oferită țării noastre pentru gestionarea fluxului de refugiați.

De asemenea, apreciez mult faptul că mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Estonia, și-au arătat disponibilitatea de a primi pe teritoriul lor refugiați din Ucraina.

Domnule Președinte,

Războiul din Ucraina afectează profund țara noastră. Producătorii noștri nu mai pot exporta pe piețele din est. Și importurile au fost afectate. Situația de securitate economică din regiune rămâne complicată.

Avem nevoie ca țări precum Estonia și alte state membre ale Uniunii Europene să-și deschidă piețele pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge pe piețele din est din cauza războiului. Primesc zilnic solicitări de ajutor de la companii care și-au pierdut veniturile din cauza lipsei accesului la aceste piețe. Un asemenea gest va constitui un sprijin clar și direct pentru producătorii moldoveni.

La 4 martie, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Acest gest confirmă atașamentul nostru față de valorile europene și dorința de a consolida ireversibilitatea cursului european al Republicii Moldova. Estonia a sprijinit mereu parcursul și aspirațiile noastre europene, fapt pentru care vă mulțumim. Mizăm și de această dată pe susținerea Dvs.

Domnule Președinte,

Aducem sincere mulțumiri Guvernului și cetățenilor Estoniei pentru faptul că Moldova continuă să fie țară prioritară în Programul de asistență al cooperării pentru dezvoltare. Continuăm să beneficiem de proiecte în domenii precum democraţia şi buna guvernare, dezvoltarea rurală, educație şi sănătate. Începând cu 2006, Estonia, o țară mică dar generoasă, a alocat circa 8 milioane euro pentru implementarea a peste 250 de proiecte.

Țările noastre au dezvoltat o cooperare bună în acești 30 de ani. Dorim să o extindem și în alte domenii. Suntem interesați de preluarea experienței Estoniei în procesul de digitalizare a serviciilor publice. Vrem să extindem cooperarea și în domenii precum securitatea informațională, dezvoltarea locală, asistența medicală primară, și economia verde.

Suntem recunoscători Școlii Diplomatice din Estonia pentru instruirea profesională a funcționarilor publici din Moldova. La fel, vă mulțumim pentru acordarea sprijinului necesar comunității de moldoveni din Estonia, care numără circa 1600 de oameni.

Dar pentru realizarea tuturor planurilor noastre avem nevoie de pace. Acum trebuie să ne unim eforturile pentru a opri războiul și a restabili pacea în Ucraina. Cu solidaritate, grijă, și ajutor reciproc. Datorăm acest lucru, în primul rând, oamenilor din Ucraina.