CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Declarația Președintei Maia Sandu la conferința de presă comună cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Stimată doamnă Președintă von der Leyen, dragă Ursula,  

mă bucur că ne vedem la Chișinău pentru a doua oară în acest an. Vizita Dumneavoastră aici, la noi, reprezintă un semnal important de sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru care vă suntem recunoscători. 

Am avut astăzi o discuție foarte bună despre progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. 

Am reiterat că țara noastră, echipa noastră, face tot ce îi stă în putință pentru a îndeplini toate angajamentele pentru a începe negocierile de aderare cât mai curând posibil. 

Vă asigur, dragă președintă, și pe această cale, că toate instituțiile noastre sunt implicate plenar în acest proces și că lucrăm cu toții, zi și noapte, pentru ca acest deziderat să devină, cât de curând posibil, realitate.  

Am spus-o și o repet: aderarea Moldovei la Uniunea Europeană nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația.

Ieri am prezentat viziunea mea privind asigurarea securității Republicii Moldova. Am zis că dorința noastră de aderare la UE urmărește modernizarea și dezvoltarea economică a Moldovei, dar și garantarea securității - energetice, cibernetice, informaționale și militare - securitatea tuturor cetățenilor noștri. 

Suntem puternici și în siguranță nu doar atunci când așteptăm și primim ajutor, ci atunci când contribuim la pacea și securitatea de pe continentul european. Recent Republica Moldova a devenit stat participant la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Este un pas important în procesul de integrare europeană.

Suntem recunoscători pentru asistența de care am beneficiat în crizele cu care ne-am confruntat în trecut, iar acum suntem pregătiți nu doar să primim, ci și să oferim ajutor în timpul crizelor și dezastrelor naturale. Astfel, împreună, construim o Europă mai sigură, mai puternică.

***

Astăzi cu Președinta von der Leyen, am discutat sprijinul continuu și consistent al Uniunii Europene pentru Republica Moldova. 

Am exprimat aprecierea noastră pentru propunerea Comisiei Europene de a crește asistența pentru țara noastră în cadrul revizuirii Cadrului Financiar Multianual 2021-2027. 

De asemenea, apreciem Pachetul de Sprijin oferit de Comisia Europeană pentru a atenua impactul negativ pe care îl resimțim din cauza agresiunii ruse împotriva Ucrainei. 

Țara noastră devine tot mai sigură datorită fondurilor europene din Facilitatea pentru Pace, care ne ajută să modernizăm sectorul de securitate. 

De asemenea, salut activitatea Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova, mandatul căreia se concentrează pe creșterea capacităților noastre de a face față atacurilor hibride.

Procesul de aderare la UE aduce tot mai multe beneficii concrete cetățenilor Republicii Moldova:

  • Astăzi,60% din exporturile noastre merg spre piața europeană. 

  • Moldova face parte din platforma comună a UE pentru achiziționarea gazelor, fapt ce înseamnă că putem accesa surse noi de gaze la prețuri competitive. 

  • Iar peste mai puțin de trei luni, de la 1 ianuarie, vom vorbi mai ieftin la telefon atunci când vom călători în statele Uniunii Europene. Și vreau să-i mulțumesc doamnei Președinte care s-a implicat personal pentru a face acest lucru posibil. 

Dacă vorbim despre energie, doresc să adresez sincere mulțumiri Comisiei Europene și Dumneavoastră personal, dragă Ursula, pentru sprijinul oferit oamenilor din Republica Moldova, îndeosebi celor cu venituri modeste, care au beneficiat de compensarea facturilor în ultimele două ierni. 

Și mă bucur să putem anunța că, până la sfârșitul acestui an, vor fi debursate alte 105 milioane de euro destinate Fondului de reducere a vulnerabilității energetice. 

Sprijinul Uniunii Europene în acești ani grei a dovedit - și dovedește în continuare - că solidaritatea reprezintă temelia pe care s-a constituit și funcționează Uniunea Europeană.De aceea ne dorim foarte mult să facem parte din această uniune, să ne alăturăm acestui proiect de pace și prosperitate comun, în care țările sunt solidare unele cu altele, și să contribuim la promovarea valorilor noastre comune.

În încheiere, vreau să reiterez faptul că la 21 mai, oamenii din țara noastră, și moldovenii de peste hotarele țării, și-au exprimat limpede și fără echivoc credința că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. 

În ciuda dificultăților, există o certitudine: într-o bună zi, nu prea departe, vom adera la marea familie europeană. Iar pe acest drum mă bucur să știm că vă avem alături pe Dvs., dragă președintă von der Leyen, alături de toți colegii Dvs. din Comisia Europeană.

Vă mulțumesc!