CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Declarația Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

Stimată doamnă Președintă Metsola, dragă Roberta, bine ați venit La Chișinău!

Mă bucur să ne revedem, de această dată în Republica Moldova, și să continuăm dialogul important pe care îl avem cu Parlamentul Uniunii Europene.

Pentru mine și colegii mei, care acum câțiva ani ne-am propus să schimbăm felul în care se face politică în Moldova - iar odată cu aceasta, să schimbăm Moldova însăși - Parlamentul European a fost și rămâne un simbol al democrației europene de care ne ghidăm și la care ne raportăm.

Parlamentul Uniunii Europene a fost întotdeauna de partea cetățenilor Republicii Moldova care luptă pentru libertate și dreptate.

Instituția pe care o reprezentați a fost alături de noi în cele mai grele timpuri pentru fragila noastră democrație.

Ulterior, Parlamentul European a fost prima instituție europeană care a spus clar și tare că ne susține în demersul nostru de obținere a statutului de țară candidată.

Cred cu tărie că Rezoluțiile Parlamentului European la acest subiect, în special Rezoluția, adoptată la 23 iunie 2022 cu o majoritate de 529 de voturi, prin care forul legislativ european a optat pentru acordarea „fără întârziere” a statutului de țări candidate la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, a fost un argument puternic pentru decizia favorabilă a Consiliului European adoptată în aceeași zi.

Voi aminti, în acest context, ceea ce am spus și în discursul pe care l-am ținut în Parlamentul European în luna mai. „Am făcut această alegere, fiind inspirați de aspirațiile cetățenilor noștri. Am ales aderarea la Uniunea Europeană ca pe o cale spre libertate, prosperitate și pace. O cale care va necesita multă muncă, coordonare și bunăvoință, dar care merită fiecare pas”.

Astăzi, în numele tuturor cetățenilor noștri care-și doresc să trăiască în pace și prosperitate și să-și decidă singuri viitorul, vă mulțumesc pentru șansa de a deveni parte a familiei europene.

Sprijinul constant al Parlamentului European - în perioade bune, dar și în perioade grele - a fost vital pentru menținerea țării noastre pe calea democratică și pentru susținerea aspirațiilor ei europene.

Acest sprijin a venit atât prin aprobarea programelor de finanțare propuse de instituțiile UE, cât și prin susținerea inițiativelor democratice, a societății civile și a presei independente.

Deputații europeni ne-au fost mereu alături atunci când grupări corupte au capturat statul în Republica Moldova, punându-l în slujba intereselor oligarhice, erodând instituțiile publice și subminând visul nostru european.

În această perioadă mai complicată a istoriei noastre recente, Parlamentul European a trimis misiuni de monitorizare pentru a ne păzi fragila democrație și a atras atenția lumii întregi asupra problemelor noastre cele mai stringente - justiția compromisă și corupția sistemică.

La fel, prietenii noștri din Parlamentul European, unde astăzi avem o susținere totală și pentru care vă mulțumim, au sprijinit oamenii care s-au angajat să lupte contra corupției și pentru o justiție curată. Mulțumim pentru că ne-ați susținut speranța care ne-a ajutat să învingem - și contăm pe o susținere la fel de puternică și solidară în viitor.

Avem nevoie de sprijin în următorii pași pe care-i vom face pentru integrarea țării noastre în Uniunea Europeană, inclusiv pentru a realiza reformele ce ne vor aduce mai repede în UE.

Avem nevoie de ajutor și pentru a depăși consecințele dramatice ale războiului pe care Federația Rusă îl poartă contra statului vecin și prieten Ucraina. Un război în care mor zeci de mii de oameni nevinovați, în care este distrusă infrastructura strategică și economia în plină ascensiune și dezvoltare, iar milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și găsească refugiu în toată lumea pentru a se salva de moarte.

Doamnă Președintă Metsola,

Acest război ne-a demonstrat tuturor, încă o dată, că integrarea europeană este singura cale pentru o dezvoltare pașnică a țării noastre. Și singura șansă de a supravețui ca democrație.

Aderarea la UE ne poate oferi viitorul pe care ni-l dorim - unde fiecare cetățean se simte în siguranță și își poate realiza potențialul; unde piețele de desfacere nu sunt condiționate politic, iar tinerii se bucură de oportunități de studii sau de afaceri.

Uniunea Europeană este fundamentată pe respectarea demnității umane, a libertății, democrației și statului de drept, a drepturilor omului - valori ce stau la baza tuturor politicilor europene și reprezintă piatra de temelie a integrării europene. Împărtășim pe deplin aceste valori și vrem să putem asigura respectarea lor deplină și la noi acasă.

Cetățenii Republicii Moldova sunt europeni ca gândire și acțiune. Au demonstrat acest lucru prin lupta pentru democrație de-a lungul acestor 3 decenii, prin votul proeuropean, antioligarhic și anticorupție, acordat la ultimele alegeri. Au acționat în spirit solidar european, atunci când și-au deschis necondiționat ușile pentru sute de mii de refugiați din Ucraina.

Ei sunt europeni și prin felul în care muncesc și se integrează în UE, unde mulți au plecat pentru condiții mai bune de viață. Noi vrem să asigurăm aceste condiții bune de viață aici, în țară la noi, iar astfel să convingem cât mai mulți dintre conaționalii noștri să revină acasă.

Putem reuși acest lucru cu ajutorul Uniunii Europene. Împreună, să dezvoltăm Moldova în cadrul familiei europene, făcând din ea un loc mai bun pentru noi, părinții noștri și copiii noștri.

Vă mulțumesc.