CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Declarația de presă a Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo

Stimate domnule Prim-ministru De Croo,

Bine ați venit în Republica Moldova. Vă mulțumesc pentru vizita dumneavoastră într-o perioadă dificilă pentru regiunea noastră.

Acum o lună s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre țările noastre, iar vizita dumneavoastră este un bun prilej pentru a impulsiona dialogul politic și a consolida relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Regatul Belgiei.

Avem o agendă bună de cooperare, pe care mi-aș fi dorit să o discutăm pe timp de pace. Din păcate însă, din 24 februarie, trăim cu toții în realitatea grea a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Ceea ce se întâmplă astăzi în localitățile ucrainene este revoltător și tragic. Acest război trebuie oprit, iar crimele de război trebuie investigate și pedepsite.

Republica Moldova a condamnat ferm acest război necruțător. Am chemat la restabilirea păcii, din prima zi. Oamenii noștri și-au deschis casele și inimile pentru a oferi adăpost refugiaților din Ucraina.

Peste 90 de mii de oameni rămân și acum în Moldova, iar jumătate dintre ei sunt copii. Cei mai mulți dintre refugiați sunt găzduiți în casele oamenilor.

În acest context, mulțumesc Guvernului belgian pentru ajutorul umanitar, în valoare de 210 mii de euro, sub formă de corturi, kituri sanitare pentru refugiați și 40 de generatoare de capacitate mică, oferit țării noastre prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Generatoarele au fost distribuite stațiilor de pompieri și salvatori din mai multe raioane ale țării.

Stimate domnule Prim-Ministru,

Războiul are și consecințe economice majore asupra Republicii Moldova. Importurile și exporturile pe piețele din Est au fost oprite, iar scumpirile în lanț și insecuritatea energetică afectează economia și oamenii din Republica Moldova.

Avem nevoie de ajutor pentru a depăși aceste probleme dificile. Deschiderea pieței belgiene pentru fructele moldovenești, dar și pentru alte produse care nu pot ajunge pe piețele tradiționale din cauza războiului, ar fi un ajutor direct pentru producătorii noștri.

În pofida tuturor provocărilor cu care ne confruntăm în prezent, vrem să dezvoltăm țara în continuare, să consolidăm reziliența, stabilitatea și capacitatea de adaptare a Republicii Moldova.

Vrem să construim un stat puternic, care poate oferi siguranță și servicii de calitate cetățenilor săi. Vrem să putem continua reforma justiției și eforturile de combatere a corupției. Vrem să dezvoltăm o economie modernă și să le dăm tinerilor noștri șansa de a munci și a trăi acasă.

În vremuri incerte, trebuie să oferim cetățenilor perspectiva unei vieți mai bune, sigure și prospere. De aceea, pe 4 martie, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. Reafirmăm, astfel, atașamentul țării noastre față de valorile europene și angajamentul ferm pentru parcursul nostru european.

La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a transmis Moldovei chestionarul de aderare. Răspunsurile pe care le vom pune în acest chestionar vor face radiografia situației noastre de moment și ne vor arăta unde trebuie să depunem eforturi suplimentare ca să ne pregătim de aderare.

Mizăm, în acest context, pe sprijinul Belgiei pentru acceptarea cererii Republicii Moldova și obținerea statutului de țară candidat.

Procesul de integrare europeană este unul complex și de durată. Înțelegem asta și suntem pregătiți să ne facem temele pentru a oferi cetățenilor viitorul pe care îl merită: un viitor în familia statelor europene.

Stimate domnule Prim-Ministru,

Timp de 30 de ani, țările noastre au dezvoltat relații bune de cooperare. 152 de companii cu capital belgian activează în prezent în Republica Moldova. Vrem să extindem investițiile belgiene în țara noastră și credem că avem un bun potențial de creștere în acest sens.

Avem semnate, în prezent, 32 tratate bilaterale, care reglementează domenii de cooperare precum promovarea şi protecţia reciprocă a investiţiilor, învăţământul şi cultura, munca, transportul rutier și securitatea socială.

În continuare, dorim să extindem cooperarea bilaterală în mai multe domenii. Vrem să stabilim un parteneriat moldo-belgian în domeniul justiției, să intensificăm cooperarea în domeniul combaterii corupției și recuperării activelor furate.

Avem un mare potențial de cooperare în domeniul dezvoltării regionale și al infrastructurii, precum și potențial de sporire a contactelor dintre regiunile țărilor noastre.

Dorim să aprofundăm schimburile economice, contactele sociale și culturale dintre Republica Moldova și Regatul Belgiei, în beneficiul cetățenilor ambelor țări. Dar pentru a reuși aceste lucruri, avem nevoie de pace.

Războiul din Ucraina trebuie oprit. Agresorul trebuie oprit. Să facem totul pentru a feri pace, pentru a opri tragedia și distrugerile războiului. Datorăm acest lucru ucrainenilor. Datorăm acest lucru viitorului nostru comun: pașnic, prosper, într-o lume liberă.