CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

SUA anunță un ajutor suplimentar de urgență, de 300 de milioane de dolari, pentru susținerea cetățenilor și sprijinirea proiectelor în sectorul nostru energetic

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent D. Logsdon, anunță că SUA planifică să ne ofere, prin USAID, o finanțare suplimentară de 300 de milioane de dolari ca să depășim criza energetică. Intenția Statelor Unite de a ne ajuta a fost anunțată de Administratoarea USAID, Samantha Power, astăzi la Washington.

Finanțarea va include un suport bugetar direct de 80 de milioane de dolari, prin care vor fi compensate prețurile foarte înalte la energie electrică în această iarnă. De asemenea, 135 de milioane de dolari vor merge la susținerea proiectelor de generare a energiei electrice, ca să diversificăm sursele de  obținere a energiei electrice. Alte 85 de milioane de dolari ne vor fi oferiți ca să ne creștem capacitatea de asigurare cu energie din surse alternative și să obținem independența energetică față Rusia.

Șefa statului și-a exprimat aprecierea față de această decizie, care vine într-un moment foarte dificil pentru Republica Moldova. „Chiar dacă nu vor veni imediat în bugetul țării, aceste fonduri sunt un semn de sprijin și de încurajare pentru noi”, a subliniat Președinta Maia Sandu. 

Totodată, șefa statului a menționat că aceste resurse ne vor permite să realizăm proiecte care vor duce la consolidarea independenței energetice a țării noastre. „Vă mulțumim foarte mult, îi mulțumim poporului american pentru acest ajutor substanțial. Vă mulțumesc!”, a conchis Președinta Maia Sandu.