CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Șefa statului, în dialog cu diaspora: „Ne dorim ca Republica Moldova să devină o casă bună și trainică pentru toți cetățenii ei”

Președinta Maia Sandu a participat la Congresul Diasporei, aflat la a 10-a ediție. „Astăzi am avut o deosebită plăcere să mă întâlnesc cu moldovenii noștri reveniți acasă. August este luna în care localitățile din Moldova devin din nou pline de oameni, de copii, de mese în jurul cărora se adună familiile. Le-am mulțumit că în fiecare vară fac Moldova întreagă și plină de bucurii, dar și pentru că poartă Moldova cu ei în suflet”, a spus șefa statului. Președinta și-a exprimat recunoștința față de cetățenii din diasporă pentru că ne promovează țara - prin faptul că sunt gospodari și corecți și pentru că, de acolo de departe, se implică în viața Republicii Moldova.   

În dialog cu cetățenii din diasporă, șefa statului a vorbit despre ce s-a reușit să se facă pe problemele abordate de diasporă anul trecut. Astfel, taxele consulare au fost reduse cu 50%, au fost digitalizate unele servicii publice, semnătura electronică poate fi acum obținută la oficiile consulare și unele acte pot fi livrate prin serviciul MDelivery. De asemenea, a fost semnat acordul de roaming cu Uniunea Europeană și, începând cu 1 ianuarie 2024, tarifele vor începe să scadă. Codul electoral a fost modificat în vederea facilitării votului în diasporă. A crescut numărul țărilor cu care Republica Moldova are acorduri de protecție socială. 

„Cu toții, și cei de acasă, și cei din diasporă, ne dorim ca Republica Moldova să devină o casă bună și trainică pentru toți cetățenii ei, din care să nu vrei să pleci, în care să vrei să revii. Vom munci împreună și în continuare pentru ca acest lucru să devină realitate”, a conchis Președinta Maia Sandu.