CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis un mesaj cu prilejul Anului Nou

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis astăzi, 31 decembrie a.c., un mesaj cu prilejul Anului Nou.

Prezentăm textul integral al mesajului:

„Dragi compatrioți,

Sunt clipe numărate până când anul 2013 va trece în istorie. Un an în care am avut și ezitări, dar și realizări cu care ne putem mândri.

Un an în care a trebuit să facem față unor provocări politice dificile, dar care ne-a adus mai aproape de Europa, prin parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Un an cu anumite probleme economice și sociale, dar cu un pământ roditor și cu prieteni săritori la nevoie, care ne-au ajutat să rezistăm presiunilor la care am fost supuși.

Lucrurile au evoluat în țara noastră ușor diferit față de cum le-am potrivit de la început. Dar, cum se spune, finalul încununează opera.

Am știut să depășim instabilitatea politică din primăvară, pentru a ne putea concentra la viața de zi cu zi a cetățenilor, la treburile țării și la procesul de integrare europeană.

Evenimentele din 2013 au scos la iveală slăbiciuni instituționale și alte probleme cu care se confruntă clasa politică și întreaga societate. Dar sper că am tras învățămintele necesare și pe viitor vom ști să administrăm cu mai multă chibzuință situațiile delicate.

Cu siguranță, ne-am fi dorit cu toții să fi putut face mai multe, așa încât viața Dumneavoastră să se îmbunătățească mai simțitor, iar reformele să producă mai multe rezultate. Am încrederea că vom putea înlătura restanțele pe care le avem în prezent la aceste și alte capitole, în anul care vine.

Un an important și pentru că vom avea alegeri parlamentare, cruciale pentru destinul nostru de mai departe.

Avem puterea și priceperea ca în 2014 să continuăm procesul de integrare europeană, care înseamnă modernizarea țării noastre, în toate domeniile. Beneficiem, după cum cunoașteți, de un sprijin fără precedent din partea statelor occidentale, care ne-au susținut până acum în mod programat și în cele mai dificile momente. Vom avea asistență din partea lor și pentru proiectele din perioada următoare. 

Mă refer în primul rând la numeroasele lucrări de infrastructură care se efectuează în toată țara, la drumuri, rețele de apă, irigare și de canalizare, școli, grădinițe, spitale, centre comerciale, sportive și culturale.

De asemenea, vorbesc despre alte avantaje concrete ale integrării europene, cum ar fi comerțul liber cu statele europene și circulația fără vize în Uniunea Europeană. Acestea nu mai sunt niște simple vise. Sunt lucruri pe punctul de a se împlini. 

Și atunci când, în 2014, vom semna Acordul de asociere și Acordul de liber schimb, și vom obține regimul liberalizat de vize, vom ști că acestea vor fi realizările Dumneavoastră, ale celor care credeți în reușita noastră comună și munciți zi de zi.

În aceste clipe solemne, de la răscrucea dintre ani, vreau să vă mulțumesc pentru eforturile pe care le-ați depus, întru bunăstarea țării și a familiilor Dumneavoastră. Gândurile mele bune și urările de sănătate se îndreaptă deopotrivă către cetățenii noștri aflați peste hotare și către cei din regiunea transnistreană.

Fie ca Noul an să vă aducă cât mai multe bucurii, iar bunul Dumnezeu să vă ocrotească de cele rele. Anul 2014 să ne țină pe toți împreună, uniți și împăcați.

La mulți ani, dragi compatrioți!

La mulți ani, Republica Moldova!”