CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat la Adunarea generală a judecătorilor

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi, 14 martie a.c., la Adunarea generală a judecătorilor.

Șeful statului a ținut următorul discurs în fața magistraților prezenți la eveniment:

„Domnilor judecători,

Sunt aici, în fața Dumneavoastră, pentru a sublinia atenția ce vi se acordă de către societate. Importanța sistemului judecătoresc în contextul modernizării țării noastre este evidentă.

Anul trecut, Republica Moldova a obținut un succes istoric, prin parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În curând vom semna acest document crucial pentru destinul țării noastre, iar în paralel se va produce liberalizarea regimului de vize cu spațiul Schengen.

Capitolul Justiție ocupă un loc de frunte în Acordul de Asociere. Succesul integrării europene depinde, așadar, și de prestația Dumneavoastră profesională și eficiența întregului sistem.

Am luat cunoștință de rapoartele cu privire la activitatea justiției în 2013. Am remarcat tendințe pozitive, cum ar fi unificarea practicilor judiciare, și numărul în descreștere a dosarelor pierdute la CEDO care vizează instanțele judecătorești.

Apreciez modificarea de către CSM a Regulamentul de distribuire aleatorie a dosarelor pentru examinare în instanțe.

De asemenea, s-au redus termenele de examinare a cauzelor și numărul hotărârilor trimise spre rejudecare. Toate aceste rezultate sunt o urmare a modificărilor legislative productive, adoptate în ultimii 2 ani.

Vă încurajez să continuați inițiativele pozitive care ar îmbunătăți actul de justiție. Pentru că, vă repet: societatea este cu ochii pe ceea ce faceți și, deocamdată, nemulțumiri sunt încă foarte multe.

Mă simt în măsură, din mai multe motive, să vă atrag atenția asupra lucrurilor care trebuie îndreptate.

Întâi, pentru că în calitate de președinte al țării, aprob sau resping candidaturile pentru funcțiile de judecător  și de șefi de instanțe, pe care mi le propune Consiliul Superior al Magistraturii.

Doi: fiindcă v-am fost coleg multora dintre Dumneavoastră, vreme de mulți ani.

Și trei: pentru că mi-am asumat inițiativa prin care vi s-au majorat substanțial salariile și acest lucru trebuie să vă responsabilizeze în aceeași proporție în care vi s-au mărit salariile.

De 3 ori vi s-au mărit lefurile? De 10 ori mai corecți și mai responsabili trebuie să fiți de acum înainte!

E de prețuit înțelegerea de care a dat dovadă Guvernul și Parlamentul, care au identificat resurse de majorare a salariilor.

Nu a fost simplu, în condițiile de austeritate bugetară și stării actuale a economiei.

Aveți, așadar, o datorie fața de societate. Așteptăm să faceți dreptate oamenilor. Aveți pe umeri, din acest punct de vedere, o responsabilitate uriașă și nu vă puteți juca cu sorțile oamenilor. Sau cu patrimoniul oamenilor și al statului.

Tendințele pozitive pe care le pomeneam mai devreme sunt știrbite de practicile păguboase sau chiar ilegale pe care le-am urmărit în ultimul an, de la ultima noastră întâlnire în acest cadru oficial.

Am asistat stupefiați la cazuri în care unii judecători și-au permis să dea hotărâri prin care au blocat activitatea Băncii Naționale. Alții au cauzat prejudicii de sute de milioane de lei economiei naționale.

Doamna Lilia Lupașco de la Judecătoria Râșcani a capitalei, a suspendat recent un act normativ al Băncii Naționale, cu titlu de măsură de asigurare. Curtea de Apel a anulat ieri această încheiere.

Doamna Lupașco se arată ca o urmașă fidelă a domnului Ion Gancear, de la Judecătoria Buiucani, acum demisionat, care a interzis anul trecut Băncii Naționale să emită decizii în domeniul său de activitate.

Aceste cazuri ne sugerează că poate ar trebui să ne gândim la modificarea cadrului legislativ care se referă la aplicarea măsurilor de asigurare, pentru a preveni alte abuzuri ulterioare?

Un alt caz:

Recent, am respins propunerea de numire în funcția de vice-președinte al Judecătoriei Ialoveni a doamnei Ludmila Barbos, care a insistat de 3 ori la rând să-l plaseze în arest la domiciliu pe un inculpat, după ce de tot atâtea ori Curtea de Apel dispusese ca acesta să fie cercetat în stare de arest!

Alți colegi de-ai noștri, care în aprilie 2009 au acceptat rușinoasa și chiar criminala misiune de a judeca tineri protestatari în comisariatele de poliție acum se doresc avansați!

Sper că CSM, în propunerile sale pentru numirea și promovarea magistraților în sistemul judecătoresc, va lua în considerare toate datele despre candidați, precum și opinia societății civile, iar în mod obligatoriu – propriile hotărâri ale Consiliului cu privire la aceștia.

Am văzut și hotărâri iresponsabile în esența lor, care denaturează însuși adevărul recunoscut ca atare de majoritate, camuflat sub intima convingere a judecătorului.

Nu este suficientă intima Dumneavoastră convingere, pe care am văzut că o invocați uneori, fără o argumentare bazată pe probe și pe înțelegerea corectă a legii.

Cât despre citarea frecventă a unor hotărâri ale CEDO, aș vrea să spun următoarele: unii colegi s-au antrenat așa de „bine” în aplicarea Convenției Europene pentru drepturile omului, încât deformează prevederile acesteia, pentru a-și îndreptăți hotărârile abuzive și ilegale.

CSM, care este organul suprem de autoadministrare judecătorească nu trebuie să manifeste o indulgență exagerată față de asemenea magistrați.

Acei care iau hotărâri abuzive trebuie să facă obligatoriu obiectul unor cercetări disciplinare, iar unii dintre ei trebuie excluși din sistem, nu trimiși la pensie cu toate îndemnizațiile aferente.

Efortul societății de a vă plăti salarii mai mari, domnilor judecători, nu se face pentru ca magistrații corupți să beneficieze de îndemnizații de sute de mii de lei și pensii de câteva ori mai mari decât media pe țară!

CSM și Institutul Național al Justiției trebuie să folosească noile condiții de remunerare pentru a atrage în sistem pe cei mai buni absolvenți de drept. Acum acest lucru este posibil. În trecut, se spunea că cei competenți nu vin în sistem din cauza salariilor mici. De o justiție corectă au nevoie cetățenii noștri, dar și investitorii străini, care doresc să își plaseze capitalul în țara noastră, cu condiția să fie protejați prin lege.

Doamnelor și domnilor,

Am spus în repetate rânduri că am încredere în majoritatea judecătorilor care fac față cerințelor de integritate profesională și pot schimba în bine situația.

Ne va ajuta în acest sens pachetul de legi anti-corupție, adoptat recent de către Parlament, prin care vi se va testa integritatea profesională, de rând cu alți funcționari și demnitari din stat.

Vreau să fiu înțeles corect: judecătorii cinstiți n-au de ce să se teamă. Aceste măsuri îi vizează pe magistrații neonești.

Așadar, vorbim, pe de o parte, de oferirea către judecători a unor condiții demne de existență, iar pe de altă parte - de măsuri de fortificare a sistemului de sancționare pentru diverse abateri.

Sunt măsuri paralele cu cele de majorare a salariilor, dar acestea trebuie dublate de măsuri care se referă la etica profesională. Cu toții împreună, aveți responsabilitatea să creați o stare de spirit în sistemul judecătoresc, un climat sănătos, să aveți un comportament decent și corect în societate. Am văzut că nu toți au înțeles acest lucru, și unii continuă să se comporte de parcă ar face parte dintr-o castă specială.

Stimați colegi,

Ne aflăm în plină implementare a Strategiei de reformă a sectorului justiției, o reformă sistemică și cuprinzătoare.

În cursul acestui an urmează:

 

  • să consolidăm capacitățile instituționale ale instanțelor,
  • să creăm un mecanism adecvat și durabil de finanțare a sistemului judecătoresc
  • să reformăm Institutul Național al Justiției, pentru a spori calitatea procesului de selectare și instruire a candidaților la funcția de judecător
  • să îmbunătățim practicile de examinare a cauzelor de corupție și aplicare a pedepselor pentru asemenea infracțiuni

 

Avem nevoie de aceste măsuri pentru a păstra tempo-urile de îmbunătățire a actului de justiție, fără de care nu concepem dezvoltarea de mai departe a țării noastre.

Sunt convins că e în puterile noastre să facem acest efort, în numele cetățenilor noștri și pentru a ne arăta în lume ca o țară civilizată și capabilă să-și ia în mâini destinul.

Vă mulțumesc”.