Președintele țării, Igor Dodon a declarat că inițiativă PDM privind trecerea la votul uninominal pentru alegerile parlamentare nu este surprinzătoare, dar este inacceptabilă.
”Se știa demult despre dorința democraților de a impune un asemenea sistem de alegeri. Dar vă declar cu toată răspunderea că doar cu dorința vor rămîne. Uninominalul nu va trece. Această inițiativă este o provocare împotriva bazelor democratice ale statului, așa cum au fost ele formate de la Independență încoace”, a menționat Președintele țării.
De asemenea, Igor Dodon a subliniat că în calitatea sa de președinte al statului, se va opune în mod categoric acestei reforme nedemocrate care distruge sistemul partinic din Republica Moldova, exprimîndu-și convingerea că și fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor va fi împotriva acestui proiect de lege, dacă va fi înaintat în Parlament. Totodată, Igor Dodon a declarat că mizează în acest sens și pe sprijinul altor partide parlamentare și extraparlamentare.
În opinia președintelui țării, sistemul electoral trebuie să aibă un mecanism mai eficient de selectare a deputaților și de formare a clasei politice, dar nu așa cum propune PDM, prin distrugerea partidelor și prihvatizarea alegerilor.
În această ordine de idei, Igor Dodon a declarat că în perspectivă, ar trebui să fie întreprinse cîteva modificări esențiale, chiar necesare, dar fără a schimba baza sistemului electoral actual.
”Mai întîi de toate, trebuie să oferim dreptul diasporei să fie mai prezentă în procesele electorale, prin deschiderea mai multor secții de votare peste hotare, prin participarea oamenilor din diasporă pe listele electorale din Republica Moldova. Numai în Rusia există sute de mii de cetățeni care sunt limitați în dreptul de a vota, de a-și exprima mai ferm poziția lor politică. Aproape la fel stau lucrurile și în Europa.
Apoi, trebuie să implicăm mai mult cetățenii noștri din stînga Nistrului. Să deschidem secții de votare în Transnistria, să le permitem celor de acolo să candideze în Parlamentul Republicii Moldova. Fără implicarea cetățenilor din Transnistria, Parlamentul nostru nu poate fi integru ca reprezentare pe țară. Iar dacă vrem să întregim țara, trebuie să fim mai deschiși și politic și electoral”, a punctat șeful statului.
O altă modificare importantă, propusă de Igor Dodon, este reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 71.
”În discuțiile mele cu cetățenii, am primit doar reacții pozitive la această propunere a mea. Sunt sigur că a venit timpul să revedem componența numerică a legislativului. Prea mulți deputați pentru o țară atît de mică și atît de sărăcită demographic”, a declarat Președintele țării.
În această ordine de idei, Igor Dodon a accentuat că inițiativa PDM-ului, lansată azi de liderul lor Vlad Plahotniuc, este inacceptabilă, menționînd că sistemul electoral trebuie să fie reformat, dar nu așa cum propun democrații, nu prin metode care îl schimbă din temelii.