CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Republicii Moldova a semnat două inițiative legislative

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a convocat o ședință de lucru cu factori de decizie din cadrul Președinției pe două subiecte: diminuarea taxelor de moștenire pentru unele categorii de cetățeni și plafonarea salariilor conducătorilor unor întreprinderi de stat și ai instituțiilor regulatorii. Potrivit șefului statului, aceste subiecte de nenumărate ori au fost abordate de cetățeni în cadrul vizitelor sale în teritoriu, precum și într-un număr mare de petiții care au parvenit la Președinție.

În legătură cu aceasta, șeful statului a semnat 2 inițiative legislative.

Prima inițiativă ține de achitarea unor taxe de moștenire, care în opinia cetățenilor sunt exagerate, nejustificate și în contradicție cu interesele, dar și posibilitățile reale ale pensionarilor, invalizilor și succesorilor de clasa I. Potrivit proiectului de lege se propune ca taxarea succesorilor de gradul I, care au o prioritate naturală în raport cu toate celelalte persoane cu vocație succesorală, să fie doar un formalism, iar prețul - unul simbolic. Astfel, taxele pentru autentificarea testamentelor și eliberarea certificatelor de moștenitor, precum și pentru serviciile notariale să fie nu mai mari de 1000 de lei.

Cea de-a doua inițiativă legislativă se referă laplafonarea salariilor conducătorilor întreprinderilor de stat și a instituțiilor regulatorii.

Președintele a subliniat că în prezent există discrepanțe uriașe dintre salariile conducătorilorunităților de reglementare cu autonomie financiară și ale altor categorii de cetățeni și demnitari de statIgor Dodon consideră inadmisibil ca în Republica Moldova, o țară în care, potrivit statisticilor, circa mln. decetățeni trăiesc la limita sărăciei, să existe nejustificat salarii care pot ajunge la cîteva zeci de mii de lei pe lună. 

Președintele și-a exprimat certitudinea că nu pot fi tolerate astfel de venituri uriașe, care depășesc chiar și cele mai înalte standarde de salarizare din mediul privat, inclusiv în condițiile în care salariul mediu pe economie este de aproape cincisprezece ori mai mic.

Totodată Igor Dodon a propus să fie revăzute și principiile de salarizare ale administratorilor întreprinderilor de stat și conducătorilor întreprinderilor cu capital majoritar de stat, care la fel ridică salarii fabuloase, deși aceste companii nu înregistrează performanțe financiare pozitive. Șeful statului a adus cîtevaexemple: conducătorul ANRE are un salariu lunar de circa 60 000 lei, cel al MoldATSA -85000 leiMoldtelecom – 50 770 lei, etc. 

Potrivit președinteluicomunitățile de experți și asociațiile obștești califică drept ineficientă administrarea  acestor întreprinderi din punct de vedere managerial, iar diferența în raport cu salariile altor bugetarimedici, pedagogi, cei care contribuie cel mai mult la dezvoltarea Republicii Moldova, este discriminareinadmisibilă și fără precedent.

Reieșind din cele spuse Igor Dodon a propus ca salariile conducătorilor întreprinderilor de stat să nu depășească suma de două salarii medii pe economie, iar a conducătorilor instituțiilor regulatorii să nu fie mai mare decît salariul conducătorului instituției care l-a numit în funcție.

Astfel, prin modificările propuse se dorește efectuarea unei corecții salariale la nivelul tuturor autorităților publice, astfel încît să existe un echilibru, creînd un sistem de salarizare corect și eficient. Menționez, că în proces de definitivare se află și alte proiecte de lege și inițiative care urmează să fie prezentate în scurt timp”, a concluzionat Igor Dodon.