Președintele țării, Igor Dodon a menționat că astăzi, Comisia pentru democrație prin drept a Consiliului Europei, numită și Comisia de la Veneția a aprobat opinia cu privire la situația constituțională și posibilitatea de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova.
În opinia sa Înalta Comisie a statuat cîteva chestiuni esențiale și anume:
- Curtea Constituțională a încălcat propriile proceduri de examinare a sesizărilor fiind "invitați" la ședințele Curții doar reprezentanții PD, fără a invita reprezentanții Parlamentului sau a Președintelui. Astfel, fiind încălcat principiul egalității părților.
- procedura de dizolvare a Parlamentului urma a fi precedată de consultarea fracțiunilor parlamentare pentru a verifica epuizarea tuturor căilor de formare a noului Guvern
- termenul de 3 luni pentru dizolvarea Parlamentului expira pe data 9 iunie 2019. Luînd în considerație că data de 9 era zi de duminică, acest termen urma a fi prelungit pînă pe data de 10 iunie.
- numirea concomitentă a 3 judecători ai Curții Constituționale cu cîteva luni înaintea alegerilor Parlamentare.
- Comisia a considerat contrar Constituției procedura de suspendare din funcție a Președintelui Republicii Moldova cu acordarea dreptului Prim-ministrului de a semna în numele său actele de dizolvare a Parlamentului. Comisia de la Veneția a subliniat că unica posibilitate de suspendare a Președintelui este în cazul exclusiv de inițiere a procedurii de demitere din funcție a Președintelui, iar instituirea interimatului se aplică doar în cazurile expres prevăzute de Constituția Republicii Moldova.
În cadrul dezbaterilor s-a subliniat că cazul Republicii Moldova, este o situație excepțională care nu a avut alte precedente în practica Comisiei.
Astfel, după opinia Președintelui țării, reieșind din cele expuse, unica modalitate de restabilire a stabilității Constituționale o consideră demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale.