CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a participat la ceremonia de inaugurare a Ambasadei Japoniei

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a participat astăzi, 7 septembrie a.c., la ceremonia de inaugurare a Ambasadei Japoniei în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, șeful statului și-a exprimat convingerea că odată cu deschiderea misiunii diplomatice nipone la Chișinău, Republica Moldova și Japonia se lansează într-un dialog consistent și eficient.

Vă prezentăm, în continuare, discursul domnului Președinte Timofti:

„Onorată Asistenţă

Doamnelor și Domnilor,

Sunt onorat să mă adresez Domniilor Voastre, în această atmosferă cordială, prilejuită de inaugurarea ambasadei Japoniei în Republica Moldova. Este un eveniment însemnat pentru statele noastre, care se lansează într-un nou dialog,  mai aprofundat.

Cu satisfacție menționez că pe parcursul celor 24 ani de stabilire a relaţiilor bilaterale diplomatice, Republica Moldova şi Japonia au ştiut să identifice, dar și să aplice, în mod gradual, diverse căi şi modalităţi de consolidare a raporturilor reciproc avantajoase, printr-o comunicare multidimensională, în beneficiul ambelor popoare.

Cu această ocazie, doresc să exprim admiraţia poporului Republicii Moldova pentru orânduirea iscusită a statului nipon, dar și recunoștința pentru sprijinul continuu pe care ni-l acordați. Remarc, în special, eforturile țării Dumneavoastră orientate spre promovarea păcii, stabilităţii, progresului pe glob. Adeziunea la principiul păcii, politica externă constructivă, dar și contribuţia la soluţionarea problemelor complexe cu care se confruntă ţările slab dezvoltate – toate acestea au trezit simpatia poporului meu.

De asemenea, doresc să menționez că Japonia este una dintre priorităţile politicii noastre externe pe continentul asiatic și constat cu o deosebită satisfacţie că între ambele țări a fost stabilită deja o prietenie trainică. Am reușit, prin eforturi conjugate, să extindem și să diversificăm cooperarea de ansamblu. Aici vreau să fac referire la proiectul 2KR ‒ un exemplu de eficiență și utilitate. Prin intermediul fondurilor oferite cu generozitate de poporul nipon, agricultura statului meu a fost repusă pe făgașul performanței. 

Salutăm susținerea proiectelor din sănătate, învățământ, cultură și știință – domenii-cheie ale națiunii moldovenești. În context, reiterez disponibilitatea Republicii Moldova de a promova, în continuare, atragerea investițiilor și dinamizarea schimburilor economico-comerciale.

Sunt onorat că Japonia ne este un susținător ferm al parcursului european, proiect național pe care ne-am angajat să-l realizăm în pofida provocărilor regionale. Sprijinind reformele democratice, progresul economic, cultural și social, statul nipon ne ajută să progresăm în aspirațiile noastre proeuropene.

 Domnilor și Doamnelor,

Am convingerea că deschiderea ambasadelor  la Chișinău și Tokyo va înlesni, de o manieră semnificativă, amplificarea și valorificarea relaţiilor de prietenie și colaborare dintre ambele popoare.

Pe această cale, urez succese reprezentanților diplomatici în țara noastră, asigurându-Vă de tot sprijinul meu și al Guvernului Republicii Moldova în promovarea unui dialog deschis și cooperant.

 Într-un ceas bun!”