CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu Radojko Bogojevic, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 28 ianuarie a.c., o întrevedere cu Radojko Bogojevic, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE.

Șeful statului și-a exprimat speranța că în următorii 2 ani președinția elvețiană și sârbă a OSCE va contribui la dinamizarea procesului de reglementare a diferendului transnistrean.

Nicolae Timofti a reiterat poziția oficială a Republicii Moldova cu privire la modalitățile de soluționare pe cale pașnică a conflictului transnistrean, între care necesitatea de evacuare din regiune a trupelor și munițiilor rusești și transformarea actualei misiuni de pacificare într-un contingent civil sub mandat internațional. Șeful statului a exprimat dorința Chișinăului de a fi examinată în cadrul negocierilor chestiunea identificării unei soluții politice de reglementare a diferendului.

Referindu-se la actuala situație din regiune, președintele Timofti a pledat pentru conjugarea eforturilor tuturor părților pentru asigurarea unei funcționări normale a școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului. „Este inadmisibil ca cetățenii Republicii Moldova să fie obstrucționați în dorința lor de a studia în limba lor maternă”, a spus șeful statului.

Vorbind despre procesul de integrare europeană în care este angajată țara noastră, președintele Timofti a reiterat afirmația că beneficiile economice, politice și de circulație liberă în spațiul european vor fi valabile pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei din regiunea transnistreană.

Radojko Bogojevic, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE, a declarat că Serbia și Elveția, în calitatea lor de copreședinți ai organizației, vor depune toate eforturile pentru a conferi substanță procesului de negocieri. Oficialul sârb a susținut că va promova în cadrul discuțiilor cu celelalte părți, între care Federația Rusă și administrația de la Tiraspol, ideea unui dialog politic constructiv, care ar spori încrederea între cele două maluri ale Nistrului și ar contribui la identificarea unei soluții de reglementare în condițiile unității teritoriale a Republicii Moldova.