„Suntem recunoscători României pentru acest ajutor gratuit în valoare de peste două milioane de euro, ajutor umanitar care va ajunge în spitalele noastre, pentru medici, lucrători medicali și pentru pacienți. Mă bucur că acest ajutor vine foarte rapid după discuțiile pe care le-am avut cu Președintele Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Florin Cîțu, cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ai altor instituții europene pe care le-am avut de curând”, a declarat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la ceremonia oficială de predare a asistenței umanitare acordată de România.
Șefa statului a mulțumit încă o dată pentru acest ajutor și pentru tot sprijinul pe care l-a primit țara noastră de la începutul pandemiei Covid-19. „Este foarte important pentru noi să vedem această deschidere. Știm cât de greu este pentru toți în aceste vremuri, pentru că nu doar Republica Moldova se confruntă cu această criză sanitară și economică. Și cu atât mai mult este apreciat acest ajutor”, a spus Maia Sandu.
Totodată, Președintele Sandu a afirmat că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul tuturor țărilor Uniunii Europene în dialogul cu instituțiile europene, așa încât să avem acces la vaccin cât mai curând. „Sperăm că toate problemele de ordin birocratic, în special cele care țin de obținerea acordului producătorilor de vaccin să poată fi rezolvate cât de repede și să putem discuta despre începerea procesului de vaccinare”, a reiterat doamna Maia Sandu. În acest context, șefa statului a îndemnat toți cetățenii să fie vigilenți, să poarte măști și să păstreze distanța socială.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, a menționat că România consideră Republica Moldova o prioritate de politică externă și a reconfirmat sprijinul pentru agenda reformatoare a Președintelui Maia Sandu.
„Suntem și ne dorim să rămânem cel mai important și cel mai sincer partener al Republicii Moldova și al cetățenilor ei, în baza relației speciale fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie și cultură care ne leagă, și de parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea fără echivoc pentru agenda reformatoare a Președintei Maia Sandu. Ați văzut cu toții deschiderea deosebită de care se bucură doamna Președinte în Europa. Ne bucurăm că Republica Moldova este din nou un interlocutor valabil, credibil pentru partenerii săi occidentali. Acest gest de astăzi dovedește consecvența noastră, dar și dorința sinceră și dezinteresată de a susține cetățenii Republicii Moldova în momentele cele mai grele”, a declarat ministrul Aurescu.
Prezent la eveniment împreună cu „Echipa Europa”, compusă din Ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene, ES Peter Michalko, Ambasadorul UE la Chișinău, a declarat că Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin personalului medical din prima linie și tuturor cetățenilor Republicii Moldova. „Suntem încântați să vedem încă o dată această dovadă de solidaritate din partea României prin oferirea echipamentelor de protecție, care sunt vitale în lupta cu pandemia. Acest efort rapid și continuu vine să ne arate că Uniunea Europeană este alături de cetățenii Republicii Moldova și că Mecanismul european de protecție civilă este un instrument eficient pentru oferirea sprijinului necesar în timp rapid”, a spus Ambasadorul Michalko.
Cu un cuvânt de mulțumire pentru ajutorul oferit de România și cu recunoștință din partea lucrătorilor medicali a venit și șeful Departamentului clinic Anestezie și Terapie Intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă, Adrian Belîi.
La finalul ceremoniei, Președintele Maia Sandu și oficialii prezenți la eveniment au făcut un tur al celor 13 camioane cu echipamente medicale, care au sosit astăzi la Chișinău. Ajutorul umanitar oferit de România este alcătuit, în primă fază, din 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 de mii de măști FFP3, 100 de mii de combinezoane de protecție și 100 de mii de mănuși de unică folosință.