CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președinta Maia Sandu, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor: „Nu există nicio scuză pentru violența față de femei”

În data de 25 noiembrie este marcată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, iar Organizația Națiunilor Unite lansează anual o campanie de 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen. Cu acest prilej, Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj: „Nu există nicio scuză pentru violența față de femei. Nu există nicio scuză pentru violență, în general”.

Șefa statului a menționat că în această zi, în fiecare an, vorbim despre o problemă care afectează femeile din lumea întreagă. „Republica Moldova nu este o excepție. Anual, circa 40 de femei își pierd viața din cauza violenței, iar multe alte femei suferă tot felul de abuzuri”, a subliniat Președinta. 

Președinta Maia Sandu a mai punctat că acum doi ani, Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul, pentru a proteja viața și demnitatea fetelor și femeilor. La fel, au fost create centre de susținere și, în curând, va funcționa o instituție care va coordona și monitoriza activitățile instituțiilor publice de combatere a violenței. 

„Însă pentru combaterea violenței împotriva femeilor e necesară implicarea întregii societăți. Vă îndemn să discutați cu copiii, cu tinerii pentru a le cultiva valorile respectului și demnității umane. Vă îndemn ca, împreună, să combatem violența, abuzurile, lipsa de respect și stereotipurile. Doar împreună putem construi o societate mai bună pentru noi toți”, a conchis șefa statului.