CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Ion Chicu au participat la ședința săptămânală

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința săptămânală cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și Prim-ministrul, Ion Chicu.

Părțile au discutat câteva subiecte, printre care pachetul de modificări elaborat de Guvernul Republicii Moldova cu scopul de a susține agricultorii autohtoni care au avut de suferit din cauza secetei fără precedent. Astfel, propunerea Executivului, ce urmează a fi transmisă în Parlament, vizează rambursarea TVA-ului acumulat cu scopul de a achita plățile aferente, inclusiv salariile.

Totodată, oficialii au menționat faptul că se planifică introducerea moratoriului asupra controalelor fiscale, iar agricultorii vor primi certificate de forță majoră de la Camera de Comerț si Industrie pentru a-și regla relațiile cu agenții economici și furnizorii. La ședința de astăzi Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Ion Chicu au fost informați despre faptul că organele de profil au primit primele dosare pentru compensarea pierderilor agricultorilor: 1500 lei pentru fiecare hectar de recoltă compromisă de grâu și 1600 lei per hectar pentru terenurile reînsămânțate.

Al doilea subiect important al discuției a fost creșterea semnificativă a numărului de persoane infectate cu COVID-19. Interlocutorii au constatat cu regret că a fost înregistrată cea mai mare creștere după începutul pandemiei și au subliniat că acest fapt se datorează nerespectării regulilor sanitar-epidemiologice de către cetățenii noștri. Oficialii au atenționat că în cazul neglijării în continuare a acestora, autoritățile statului vor fi nevoite să reintroducă măsurile de restricție.