CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon a avut o întrevedere cu reprezentanții diasporei moldovenești din Sankt Petersburg

În cadrul vizitei în Federația Rusă, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu reprezentanții diasporei moldovenești din Sankt Petersburg.

Șeful statului a menționat că discuția s-a desfășurat într-o atmosferă caldă și prietenoasă, în cadrul căreia au fost adresate întrebări concrete din domeniul economic, cultural, electoral etc.

La fel ca și la întrevederea cu diaspora din Moscova, Igor Dodon a relatat despre rezultatele înțelegerilor la care a ajuns cu Vladimir Putin, privind amnistierea cetățenilor RM care au încălcat articolul 26, aliniatele 4 și 8 și articolul 27, aliniatele 12, 13 și 14 ale Legii federale „Privind ieșirea de pe teritoriul Federației Ruse și intrarea pe teritoriul Federației Ruse”.

În cadrul întrevederii, șeful statului a reiterat că cetățenilor țării noastre care fac parte din aceste categorii de persoane, le va fi anulată interdicția de intrare pe teritoriul Federației Ruse și va începe curgerea noului termen al șederii legale pe teritoriul Federației Ruse dacă ei vor părăsi teritoriul Federației Ruse nu mai tîrziu de 1 februarie 2019 și vor reveni pe teritoriul Federației Ruse nu mai devreme de 15 martie 2019.

Totodată, Președintele țării a vorbit despre inițiativa pe care a lansat-o anul trecut privind trecerea la sistemul electoral mixt care prevede mandate de deputat pentru diasporă. În context, participanții au discutat despre necesitatea deschiderii unui număr mai mare de secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse unde locuiesc și muncesc peste o jumătate de milion de cetățeni ai Republicii Moldova.

Igor Dodon a menționat că conaționalii noștri au salutat faptul că începînd cu 1 ianuarie 2019 Rusia va anula taxele de import pentru fructele, legumele, conservele și producția vinicolă din Moldova. Potrivit lor, produsele moldovenești sunt solicitate și așteptate în Rusia.

”De asemenea, a fost salutată înțelegerea cu Președintele rus privind sporirea numărului de burse pentru studenții moldoveni care doresc să-și continue studiile la instituțiile de învățământ superior din Rusia”, a specificat șeful statului.

Președintele țării a mai spus că concetățenii noștri consideră utile asemenea întrevederi care le oferă posibilitatea să se consulte direct cu șeful statului pe problemele cu care se confruntă. Astfel, Igor Dodon a subliniat că dialogul și consolidarea diasporei moldovenești din toate colțurile lumii va continua.