CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la înființarea Universității de Stat din Comrat

Dragi studenți,

dragi profesori,

doamnelor și domnilor,

Sincerele mele felicitări cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la înființarea Universității de Stat din Comrat! Vă doresc succes în continuarea activităților, sporirea numărului de elevi și a interesului pentru studii, creșterea nivelului profesional al cadrelor didactice, precum și noi descoperiri și realizări științifice!

Universitatea de Stat din Comrat are aceeași vârstă cu independența Republicii Moldova și mă bucur să constat că, în ciuda numeroaselor dificultăți și încercări prin care a trecut țara noastră de-a lungul anilor, am reușit să rezistăm și să continuăm să ne dezvoltăm și să mergem înainte.

Activitatea sistemului de învățământ superior reflectă imaginea întregului stat. Reformele, atât de necesare țării, au un impact direct asupra funcționării sistemului educațional.

Dacă vorbim despre depopulare, despre scăderea constantă a numărului populației active, atunci este vorba și despre noile generații de cetățeni, despre modul în care putem face țara noastră atractivă, cum să reîntoarcem acasă reprezentanții diasporei, cum să readucem speranța oamenilor în proiectul de edificare a statului Republica Moldova. Și când vorbim despre necesitatea combaterii corupției, vorbim nu doar despre mită în sistemul judiciar, ci și despre transparență în activitatea instituțiilor de învățământ superior.

Pe lângă toate cele spuse mai sus, doresc să subliniez următorul aspect.

Între Chișinău și Comrat sunt aproximativ o sută de kilometri, o distanță nu prea mare. Dar, uneori, anumite voci spun că Chișinăul nu observă problemele Găgăuziei, rămâne indiferent față de problemele ce îi preocupă pe locuitorii autonomiei. Cred că trebuie să intensificăm comunicarea. Să vorbim mai des și mai mult, să vorbim despre probleme legate de politică, dar și - pur și simplu - să vorbim ca între oameni, să stabilim relații de prietenie și respect. Și aici, desigur, trebuie să spun că cetățenii țării noastre îi pot învăța multe pe politicieni!

Sunt profund convinsă că, dacă lucrezi sincer, lucrezi conștiincios, poți face ca cele mai îndrăznețe vise să devină realitate. Care este visul dumneavoastră? Haideți să formulăm o viziune comună despre cum ar trebui să fie Republica Moldova, astfel încât să devină un stat funcțional în care toți cetățenii să fie egali, să se bucure de drepturi egale, să se respecte reciproc și să privească cu încredere în viitor. Astfel încât în țara noastră să dorim să lucrăm și să trăim. Dacă vom crede în noi înșine, în forțele noastre, cu siguranță vom reuși! Haideți să lucrăm împreună pentru viitorul nostru comun. Aș dori să subliniez că sunt întotdeauna deschisă comunicării și dialogului.

Încă o dată, vă adresez sincere felicitări.

Mult succes, prieteni!