CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Necrolog TUDOR COLAC (10 martie 1948 - 22 februarie 2021)

Cu adâncă tristețe am aflat despre trecerea în neființă a celui care a fost Tudor Colac, eminentă personalitate în domeniul culturii, redutabil folclorist și doctor în etnologie, un neobosit promotor al valorilor naționale.

Inegalabila sa pasiune pentru creația folclorică și grija pentru păstrarea acesteia s-au materializat în zeci de studii și cărți, de la volumul de debut, „Sărbătoarea izvoarelor”, până la creațiile din ultimii ani - „Repere etnologice”, „Cântecul cu aripi frânte” sau „Izvoditori de tâlcuri subtile”.

Tudor Colac a fost cel care a urcat pe marile scene dinastii de rapsozi și artiști amatori, descoperindu-le talentele autentice; cel care a adus în fața lumii talentul lui Nicolae Botgros și al Lăutarilor săi; cel care a lansat, acum o jumătate de secol, cunoscuta emisiune „La vatra jocului”, îndrăgită și astăzi de publicul meloman. 

Aflându-se în fruntea Centrului Național de Creație Populară, Tudor Colac a scos la lumină, a instruit și a promovat cu dăruire sute de colective și artiști, a participat la organizarea a numeroase festivaluri folclorice de rezonanță în Republica Moldova, România, Ucraina și Ungaria.

Pierderea unui om atât de valoros este, pentru noi toți, o mare durere. Pentru familie și apropiați, durerea este dublă însă - doar la o zi distanță a urcat la ceruri și soția lui Tudor Colac, Maria.

Exprimăm sincere condoleanțe rudelor, prietenilor și tuturor celor care i-au cunoscut.

Maia SANDU, Președintele Republicii Moldova