Mesajul Președintei Maia Sandu la ședința extinsă cu cei mai mari angajatori și contribuabili din sectorul agricol

*Am început ziua de azi cu o veste tristă - a decedat Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a fost omul potrivit la locul potrivit. A fost președinte timp de 6 ani, din 1990 până în 1996, și și-a dedicat viața pentru ca Moldova să-și croiască un destin demn și liber. 


„Putem să punem începutul unei noi epoci în viața Moldovei, să conturăm un viitor liber și democratic, un viitor în care drepturile omului vor sta la temelia puterii de stat” - acestea erau cuvintele dlui Snegur în ziua în care am câștigat independența țării noastre. Și acestea erau valorile pe care le-a promovat Președintele Snegur și pe baza cărora a condus Republica Moldova. 

Președintele Snegur a fost agronom de meserie și știa bine problemele ramurii, a fost unul dintre dumneavoastră, a fost unul dintre noi.


Vă rog să ținem un moment de reculegere în memoria domnului Președinte Snegur.


***



Dragi agricultori, dragi oameni ai pământului,


Am adunat astăzi, în această sală, agricultori harnici din toate regiunile țării, mari contribuabili la buget, angajatori pentru zeci și sute de oameni din comunitățile și din regiunile țării noastre.


Voi faceți pământul să ne dea roade, voi oferiți locuri de muncă, voi aveți o relație corectă cu statul Republica Moldova. Vă mulțumesc pentru aceste lucruri. Vrem să consolidăm colaborarea noastră, în interesul și beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Așa încât să putem mânca acasă produse moldovenești sănătoase și să le promovăm peste tot în lume.


Știu că oamenii care muncesc în sectorul agricol se confruntă cu multe probleme. În fiecare an, avem pericol de secetă – această problemă o simt în special agricultorii din sudul țării. Schimbările climatice aduc în Moldova secetă și vreme instabilă. Din păcate, acesta e prezentul și viitorul vremii în țara noastră și, în general, în lume. 


Fie vom continua să luptăm cu vremea, știind că vom pierde această luptă, fie vom găsi modalități moderne și eficiente de a ne adapta la schimbările climatice. Este un efort conștient pe care trebuie să-l facem împreună - și statul, și agricultorii, dacă nu vrem ca mofturile meteo să ne dicteze productivitatea și profiturile. 


Asta poate însemna trecerea la culturi de soiuri mai rezistente, potrivite noilor condiții climaterice, regândirea sistemelor de irigare, utilizarea noilor tehnologii de prelucrare a solului și a sistemelor conservative, care presupun afânarea mai puțin intensă, păstrarea la suprafața solului a resturilor vegetale, diversificarea speciilor prin alternarea culturilor. 


Înțeleg că mulți dintre voi au nevoie de ajutorul specialiștilor în adaptarea la o climă mai secetoasă și se confruntă cu o lipsă de cadre. Vreți să aveți acces la semințe și soiuri mai rezistente. Aveți nevoie de agronomi competenți. Cu toții știm că știința este cea care ne poate ajuta să aducem inovație, să experimentăm pentru a găsi soluții potrivite zonei noastre geografice și să creștem productivitatea. 

 

Știm că întâmpinați dificultăți cu păstrarea și transportarea roadei. Portul de la Giurgiulești nu face față cererii curente din sectorul agricol, capacitatea portului trebuie crescută semnificativ. 


Rămâne subdezvoltată și rețeaua de cale ferată. În anii următori, și în acest domeniu se vor face modernizările necesare. Știți, probabil, că Guvernul acordă prioritate dezvoltării infrastructurii feroviare și portuare și este important să investim mult în astfel de proiecte pentru să putem să ne conectăm la piața europeană și să creștem capacitățile de transport.


Aveți nevoie de sprijin pentru a ajunge pe noile piețe de desfacere. Și aici, statul vine să ajute. Deschiderea pieței europene pentru produsele agricole din Moldova oferă tot mai multe oportunități pentru producătorilor noștri. Guvernul încearcă să cucerească și alte piețe, dincolo de UE, precum India, China, țările de pe continentul african, Emiratele Arabe Unite. Recent Moldova a semnat Acord de liber schimb cu țările EFTA ceea ce deschide noi oportunități pentru producătorii noștri.


Sunt multe probleme în agricultură. Noi știm acest lucru, iar Guvernul depune eforturi pentru a schimba situația în bine. Noi ne dorim ca agricultorii moldovenii să fie profitabili, să devină o emblemă, dacă vreți, a unei Moldove cunoscute în toată lumea pentru calitatea și competitivitatea produselor sale. Dar nu vom reuși să facem aceste schimbări fără participarea voastră. Avem nevoie de contribuția și efortul fiecărui agricultor pentru a transforma sectorul agricol într-o ramură competitivă, dezvoltată și profitabilă a economiei Republicii Moldovei. Care să vă aducă vouă câștiguri, dar și întregii țări.


Iar pentru asta, trebuie să folosim cât mai bine avantajele noastre și să schimbăm din temelie felul în care facem agricultură în Republica Moldova. 


Știți bine, avem cele mai fertile soluri din lume. M-am convins de acest lucru încă o dată acum câteva zile, în Olanda, în vizită la muzeul pedologic. Având soluri atât de bune, ne întrebăm de ce înregistrăm rezultate agricole slabe?


Pentru că agricultura nu înseamnă doar sol bun - ea mai înseamnă planificare corectă, cercetare științifică și inovații, investiții în tehnologiii ecologice și echipamente performante, lucrători calificați, dar și mai multă cooperare între antreprenorii din acest sector. Și, mai ales, înseamnă protecția acestui sol bun cu care ne lăudăm.


Asta am văzut că a reușit să facă Olanda, o țară mică, cu doar 2,4 milioane de hectare de terenuri agricole, în comparație cu Moldova care are 2,8 milioane de hectare de terenuri agricole. Agricultura olandeză este foarte competitivă, iar astăzi Olanda e al doilea cel mai mare exportator de produse agricole după Statele Unite ale Americii. Aceste rezultate sunt posibile, deoarece fermierii olandezi colaborează între ei și lucrează cot la cot cu oamenii de știință, ceea ce le permite să-și ajusteze rapid culturile și metodele de lucru în teren. Agricultorii olandezi sunt conectați de interesul lor comun de a îmbunătăți agricultura și ei concurează în afara țării, împreună, pentru că înțeleg că au cu toții de câștigat din această cooperare. E un exemplu de urmat pentru Moldova. 


Statul va fi alături de agricultori pe acest drum, dar nu mai putem sprijini lipsa de eficiență. Subvențiile oferite agricultorilor trebuie să încurajeze sporirea competitivității produselor agricole, nu să continue obiceiul prost de a risipi banii publici, fără rezultat. 


Trebuie să înțelegem un lucru: subvențiile agricole nu sunt un program de protecție socială, ele nu pot acoperi greșelile de planificare, datoriile sau procurări care nu au nicio legătură cu dezvoltarea sectorului agricol. Subvențiile trebuie să fie despre agricultură eficientă și performantă. 


Sistemul de subvenționare trebuie ajustat, așa încât să ducă la dezvoltarea agriculturii competitive. El trebuie să ofere agricultorilor instrumente pentru creșterea productivității și să-i încurajeze pe agricultori să dezvolte și alte direcții, prioritare pentru țară - așa cum e, bunăoară, sectorul zootehnic. Domnul ministru vă va vorbi despre planurile Guvernului în acest sector. Vă încurajez să vedeți dacă diversificarea în zootehnie e o direcție pe care ați dori să o dezvoltați în Moldova, iar statul v-ar putea sprijini în acest proces. 

Cooperarea este un element esențial într-o țară mică cum e Moldova. Marii producători pot să dea o mână de ajutor producătorilor mici, oferindu-le spații în elevatoarele lor sau invitându-i în proiecte de agricultură cu valoare adăugată înaltă. Astfel vom crește, împreună, competitivitatea întregului sector agricol. 

Iar în parcursul de aderare la Uniunea Europeană, agricultorii competitivi din Moldova vor putea crește în continuare accesând fonduri europene de dezvoltare. Așa au făcut, la vremea lor, alte țări, cum ar fi România sau Polonia.


Piața europeană este cea mai bogată și mai stabilă piață din lume. Având aproape 500 de milioane de oameni, ea oferă multe oportunități de creștere pentru producătorii care își găsesc consumatorul aici. De exemplu, dacă azi compania dumneavoastră are 60 de angajați, cu timpul, ați putea să aveți sute de angajați. Iar companiile agricole pot deveni astfel importante centre de dezvoltare pentru oameni și pentru comunitățile în care se găsesc aceste companii. 


Astăzi, mai bine de 58% din exporturile agricole din Moldova ajung pe piața Uniunii Europene. Avem o creștere substanțială la prune, mere, cireșe - gustul lor devine o imagine a Republicii Moldovei. Vă îndemn să lucrăm în continuare ca să creștem această cifră. Și vin cu un apel către dumneavoastră - dacă vreți ca toate aceste beneficii să devină o realitate pentru agricultura moldovenească - piață stabilă, vânzări mari, companii cu mai mulți angajați, tehnică și utilaje moderne, acces la cercetare din Europa, profitabilitate și productivitate înalte - e nevoie să puneți umărul la consolidarea sprijinului popular pentru proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova. Vorbiți cu oamenii din comunitățile voastre, cu angajații voștri - explicați-le că drumul european este o șansă la bunăstare pentru toți.

În pofida tuturor problemelor din sector la care m-am referit, cred că putem face agricultură performantă în Moldova, iar agricultorii noștri pot ajunge să fie competitivi și să câștige mult mai mult pentru munca pe care o fac. Cu eforturi potrivite, livrând produse de calitate consumatorilor și acasă, și pe piața europeană, putem ajunge să avem și noi bogați, care contribuie la dezvoltarea comunităților, care asigură locuri de muncă bine plătite pentru mai mulți oamenii din satele și orașele din Republica Moldova. 


Majoritatea oamenilor din această sală ne-am născut și am trăit și am învățat în sat, am simțit de mici valoarea pământului și respectul pentru cei care lucrează acest pământ. Asta ne face și mai responsabili pentru ca să reușim să îmbunătățim modul pentru care facem agricultură, să devenim eficienți, să devenim competitivi, să folosim toate oportunitățile și să depășim și provocările cu care ne confruntăm - este adevărat provocările sunt mari în special acele ce țin de schimbările climatice. 


Noi vom continua să susținem agricultorii corecți, cei care-și plătesc impozitele, cei care investesc, inovează pentru a crește productivitatea și competitivitatea produselor lor.   


Noi ne-am asumat o misiune complicată și, cunoașteți, că ne-am propus ca până în 2030 să aducem Uniunea Europeană la noi acasă. Dumneavoastră înțelegeți cât de mult avem de muncit pentru ca acest proiect să se realizeze, dar acest lucru înseamnă, inclusiv, să avem o agricultură europeană aici în Republica Moldova, cu produse moldovenești pe rafturile marilor magazine europene, cu rețele de distribuție conectate, cu roadă bogată și cu oameni care muncesc pământul răsplătiți după munca pe care o fac. Moldovenii nu se tem de muncă, avem nevoie ca această muncă să devină mult mai eficientă decât este astăzi. 


Vreau ca în următorii ani, până în 2030, să vorbim și acasă, și în lume despre agricultura moldovenească ca despre o agricultură europeană.