CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Mesajul Președintei Maia Sandu adresat participanților la Gala studenților originari din Republica Moldova

Dragi studenți, dragi tineri, 

Mă bucur să vă revăd și vă felicit pentru toate reușitele, pentru toate realizările voastre de până acum! Modul în care vă organizați, vă susțineți, vă cunoașteți și mențineți legăturile de-a lungul timpului este de-a dreptul impresionant!  

Apreciez efortul și dăruirea organizatorilor pentru a asigura continuitatea acestui eveniment. Munca voastră este importantă, datorită acestei munci noi, în fiecare an, cunoaștem tineri harnici și foarte talentați. 

Imaginea pe care o are astăzi Republica Moldova în lume nu este doar rezultatul efortului celor care muncesc, aici, acasă în instituțiile noastre sau a diplomației țării noastre. E și rezultatul activității și eforturilor voastre. Dacă profesorii de la universitățile în care învățați au o impresie bună despre Republica Moldova, e pentru că au avut în fața ochilor sârguința voastră. Studenții și toți oamenii pe care i-ați întâlnit în calea voastră cunosc Moldova prin exemplul pe care îl reprezentați voi. 

Dar fiecare din voi poate contribui nu doar la promovarea imaginii țării noastre, dar și la dezvoltarea țării noastre.   

Noi cu toții vrem ca Moldova să devină un stat cu democrație consolidată, cu economie puternică, cu justiție adevărată, cu medicină, educație  moderne, cu instituții publice eficiente. 

Dar pentru a realiza în practică aceste lucruri, avem nevoie de oameni, avem nevoie de buni profesioniști, de oameni onești și de oameni care vor să contribuie. 

Provocările cu care se confruntă Republica Moldova sunt enorme. Am vorbit despre aceasta și anul trecut. Din păcate, acestea sunt mai mari decât cele din trecut. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei are consecințe majore și pentru noi. 

În ciuda acestora, în acest an, noi am continuat să muncim pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru a extinde rețeaua de prieteni și de parteneri ai Republicii moldova, pentru a ancora țara noastră într-un spațiu de pace și libertate.

Atunci când ați plecat la studii peste hotare, Moldova avea un obiectiv național important: integrarea europeană, dar nu avea încă o perspectivă clară de aderare. Astăzi, Republica Moldova este țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Acum chiar construim Uniunea Europeană, aici, acasă. 

Dragi studenți,

Sunt sigură că voi puteți reuși oriunde în lume - sunteți tineri, talentați, plini de energie, sunteți isteți - aveți toate elementele pentru a atinge performanțe; dar eu, evident, îmi doresc ca voi să reușiți aici, acasă. 

Ne vom mândri cu voi și dacă veți alege să excelați profesional în Franța, Marea Britanie sau Statele Unite, dar îndemnul nostru și al meu personal este să vă faceți remarcați, aici, acasă. 

Nicăieri în lume efortul vostru nu va fi mai valoros, iar impactul atât de mare, precum ar putea fi aici, în Republica Moldova. 

Aici, acasă, veți vedea mai repede progresul și impactul acțiunilor voastre - fie că vă veți angaja în procesul de construcție a spitalelor sau a podurilor, fie că vă veți angaja în instituții publice pentru ne ajuta să facem integrarea europeană sau veți lansa o afacere în industria creativă, IT sau în agricultură. 

Aici, în primul rând, veți avea ocazia să fiți alături de cei dragi, să contribuiți, să învățați. Așa cum o fac deja unii colegii ai voștri, foști studenți originari din Moldova, care au mers la studii în afara țării și care astăzi sunt deputați, miniștri, secretari de stat și mulți alți colegi care lucrează în instituțiile statului sau în sectorul privat. Unii dintre ei sper să vă împărtășească experiența lor și să fie convingători.

În Moldova există oportunități de stagiere în instituțiile publice, inclusiv în instituția prezidențială, programe de finanțare a afacerilor pentru tineri, pentru femei și antreprenori din zona rurală. Sigur, e nevoie de mai multe programe, dar există anumite oportunități. Vreau să vă rog să studiați aceste oportunități și să le abordați. Apropierea de UE, următorii pași pe care îi vom face în acest proces de aderare, evident că, va crește exponențial aceste oportunități. 

Dragi tineri, 

Nu știu cât de mult simțiți intensitatea vremurilor pe care le trăim, dar trăim, cu toții, vremuri dificile, dar în același timp istorice. Liderii și statele lumii aleg, astăzi, dacă să stea de partea binelui sau de cea a răului, de partea păcii sau a războiului, de partea dezvoltării sau de cea a distrugerii. 

Fiecare dintre noi face astfel de alegeri. Peste ani, când vom privi în urmă, vreau să putem spune cu toții: Moldova de azi, prosperă, pașnică, primitoare, democratică, este și meritul meu. 

La final, vă invit să vă concentrați atenția pe oportunitățile, nu pe dificultățile de aici de acasă. Putem spune că Moldova e o țară săracă. Dar putem să o vedem și ca pe țara cu cel mai bun vin roșu din lume. În țara noastră studenții trimit nanosateliți în spațiu, aici se produc componente electrice pentru cunoscute branduri de automobile, iar companiile din sectorul creativ produc și exportă produse din Moldova.   

Putem face multe lucruri, împreună. Vreau să vă spun încă o dată că suntem mândri de succesele voastre. Și să știți că în multe țări aud cuvinte de laudă de la reprezentanții guvernelor, autorităților de acolo despre studenții din Republica Moldova. Vă doresc în continuare succese, vă doresc să reușiți! Îmi doresc să reușim cu toții, împreună! 

Vă mulțumesc!