CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Discursuri și mesaje

Mesajul de condoleanțe transmis de preşedintele Nicolae Timofti președintelui Republicii India, Shri Pranab Mukherjee

„Cu durere în suflet am aflat despre devastatoarele inundații din India, soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești şi pagube materiale semnificative. În numele poporului Republicii Moldova și al meu personal, exprim poporului indian, alături de care suntem în aceste clipe de mare tristețe, sentimentele noastre de compasiune și solidaritate”.

Discursul președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu ocazia aniversării a 23 de ani de la crearea Armatei Naționale

„În calitatea mea de Comandant Suprem al Forţelor Armate voi susține şi în continuare eforturile de transformare a Armatei Naționale într-o structură capabilă să execute misiunile de apărare a statului. Armata Națională trebuie să continue reformele pentru a face un salt calitativ semnificativ spre profesionalizare. Va trebui ca şi în continuare să investim în pregătirea profesională, echipament şi tehnica de luptă, precum și în protecția socială a militarilor”.

Discursul președintelui Nicolae Timofti la Reuniunea Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova

„Împărtășesc atenția pe care o acordați îndeplinirii de către Republica Moldova a angajamentelor asumate în ceea ce privește consolidarea statului de drept. Reforma justiției și combaterea corupției sunt și în centrul preocupărilor mele. La fel, se află în vizorul meu și asigurarea respectării tuturor standardelor referitoare la organizarea alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie curent”.

Mesajul de felicitare transmis de președintele Nicolae Timofti președintelui Republicii Slovace, Andrej Kiska

„Profit de acest important prilej pentru a menționa cu satisfacție dinamica pozitivă a raporturilor dintre Republica Moldova și Republica Slovacă, exprimându-mi, totodată, profunda recunoștință pentru sprijinul multilateral acordat țării mele, în contextul promovării reformelor democratice interne şi avansării dialogului cu structurile Uniunii Europene”.

Discursul președintelui Nicolae Timofti la Adunarea Generală a Academiei de Științe a Moldovei, dedicate Sărbătorii Naționale „Limba Noastră cea Română”

„Dacă unii politicieni sunt încă de părere că lingviștii și oamenii de cultură exagerează importanța socială și culturală a limbii oficiale, acestora le amintesc că limba oficială a statului, de rând cu stema, imnul și drapelul de stat, constituie însemnul determinant al suveranității statului”.

Discursul președintelui Nicolae Timofti cu ocazia inaugurării monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din orașul Criuleni

„Ștefan cel Mare a arătat calități de mare om politic, luptător și diplomat. E unul dintre cei mai mari moldoveni din toate timpurile, la care ne raportăm și astăzi. A purtat lupte vitejești și a zidit în Țara Moldovei zeci de mânăstiri și biserici. Este recunoscut în întreaga Europă ca un apărător al creștinătății. Este admirabil că am găsit resurse, entuziasm și bunăvoință pentru a înălța la Criuleni acest monument semeț al marelui voievod”.