Igor Dodon a prezidat ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de COVID-19

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat ședința ordinară a Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.

Potrivit informației Ministerului Sănătății, în ultimele 24 de ore au fost depistate 118 cazuri noi, dintr-un număr total de 629 de testări, dintre care 2 cazuri de import (1 din Federația Rusă și 1 din Marea Britanie) și 116 cu transmitere locală. În total, în țara noastră sunt 1174 de cazuri.

La ședință au fost abordate, în special, patru subiecte importante:

1. Testarea persoanelor la COVID-19.
Șeful statului a menționat că, în prezent, toate persoanele care reprezintă simptome sunt testate. Din circa 4000 de probe efectuate de laboratorul de stat - 914 au fost pozitive, iar din circa 2000 de teste efectuate la laboratoarele private - doar 142 au fost pozitive. Autoritățile au constatat că practica de a testa doar persoanele care au simptome este eficientă și vor continua această abordare.

2. Protecția medicilor.
Igor Dodon a remarcat că, în zonele unde sunt atestate focare, pentru lucrătorii medicali implicați în lupta cu COVID-19, este asigurată cazarea, hrana și transportul, inclusiv și în municipiul Chișinău. Șeful statului a venit cu un apel către proprietarii de hotele, să fie deschiși și să pună la dispoziție spații pentru medici în cazul în care aceștia nu doresc să meargă acasă pentru a nu supune riscului de a molipsi membrii familiei.

3. Acțiunile din zonele în care sînt focare de infecție.
Autoritățile statului au examinat impunerea unor restricții mai dure în localitățile care se află în carantină. În special, interlocutorii au discutat despre regimul de permise pentru ieșirea din case care, de mîine, va fi aplicat în Soroca și care prevede, inclusiv, interzicerea persoanelor cu vîrsta de peste 63 de ani să iasă din casă, cu excepția a două ore pe zi pentru a merge după produse alimentare, ieșirea în oraș în grupuri, mai mult de 2 persoane, etc. Conducerea țării va monitoriza cum funcționează acest mecanism în Soroca și, în caz de necesitate, îl vor aplica și în alte localități unde este risc sporit de focar.

4. Cu privire la ajutorul de șomaj.
Responsabilii au stabilit că cetățenii care vor să solicite ajutorul în valoare de un salariu minim garantat pe economie de 2775 de lei, stabilit recent prin lege, vor putea depune online actele la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.