CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Președintele țării a avut o întrevedere de lucru cu misiunea BIDDO OSCE

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu misiunea BIDDO OSCE de monitorizare a alegerilor parlamentare din Moldova, condusă de reprezentantul Ungariei, Mátyás Eörsi.

Oficialii au discutat despre situația politică actuală din Moldova, precum și chestiuni ce țin de colaborarea cu misiunea BIDDO pentru monitorizarea alegerilor.

Igor Dodon și Mátyás Eörsi au fost unanimi în opinia cu privire la faptul că alegerile trebuie să se desfășoare cu respectarea standardelor internaționale generale: în mod democratic, deschis, cu respectarea reciprocă a concurenților politici.

Șeful statului și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu apariția diferitelor informații sau declarații ale presei, care nu contribuie la menținerea unei atmosfere electorale calme, dar sînt orientate spre introducerea în societate a unor stări de încordare și frică.

”În special, consider că legitimitatea alegerilor poate fi subminată de doi factori: înlăturarea din campania electorală a unui dintre cei mai importanți concurenți electorali și posibila decizie a CEC-ului de a transfera secțiile de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană la 40 km pe teritoriul RM, controlat de autoritățile constituționale”, a subliniat Președintele țării.

Igor Dodon a mai reiterat faptul că nu participă în cursa electorală și că se abține de la declarații în favoarea vreunui concurent electoral. În acest context, șeful statului a îndemnat pe toți participanții să dea dovadă de înțelepciune, chibzuință și calm în perioada campaniei electorale, dar și să țină cont de faptul că după alegeri, toți concurenții politici trebuie să se unească pentru stabilirea priorităților ce țin de dezvoltarea ulterioară a țării noastre.

În final, Președintele și-a exprimat recunoștința față de toți observatorii internaționali care activează în Moldova, pentru aprecierile obiective ale procesului electoral din țară.