CONSTITUȚIA
REPUBLICII MOLDOVA
Contact

Igor Dodon a avut o întrevedere cu șefii companiilor farmaceutice și importatorii de medicamente

După întrevederile de lucru cu reprezentanții rețelelor comerciale și producătorii agricoli, astăzi Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a discutat cu șefii companiilor farmaceutice și importatorii de medicamente.

Șeful statului a menționat faptul că asigurarea populației cu medicamente, de rînd cu securitatea alimentară, este o chestiune vitală, mai ales în condiții de pandemie.

Igor Dodon a exprimat recunoștință celor prezenți pentru atitudinea responsabilă în problema aprovizionării oamenilor cu medicamente. Totodată, interlocutorii au constatat că deficitul acut de măști de protecție din farmacii, care acum este reglementat parțial din contul producerii locale, nu este vina rețelelor de farmacii, ci o realitate obiectivă de nivel global și nicio țară nu a fost pregătită de o asemenea criză.

În această ordine de idei, părțile au discutat detaliat două subiecte principale: rezervele de preparate necesare în țară și prețurile la medicamente. S-a menționat că aceste lucruri sînt influențate de anumiți factori, precum - prețul impus de producător, fluctuațiile cursului valutar, interdicția impusă de aproape toate țările la exportul de medicamente și inventar pe perioada epidemiei de coronavirus.

Șeful statului a dat asigurări că conducerea de vîrf a țării va acorda tot sprijinul necesar pentru ca livrările de medicamente pentru sistemul de sănătate și populație în general să fie efectuate fără întreruperi. În acest sens, Igor Dodon a menționat că autoritățile statului sînt pregătite să desfășoare consultări politice cu partenerii externi. De asemenea, Președintele a informat că problemele din ramură vor fi discutate în cel mai scurt timp la nivelul Guvernului Republicii Moldova.